Sztrájkra készülnek az egészségügyi szakdolgozók: hiába a béremelés, kevesebbet ér a pénzük

Pénzcentrum2023. január 22. 10:02

Legvégső esetben felmondásuk letétbe helyezésével, a túlórák lemondásával vagy sztrájkkal tiltakoznának az egészségügyben uralkodó állapotok ellen a szakdolgozók. Hiába kaptak béremelést, az nem januártól, csak júliustól jár, kétrészletben - a második részletet 2024 márciusában kapnák meg. Az emelés éves szinten 10-12 százalékra jön ki, azaz a 20 százalék feletti infláció mellett a fizetések emeléssel együtt is veszíteni fognak az értékükből.

Zártkörű megbeszélést tartottak a héten az egészségügyi szakdolgozók, hogy megvitassák az egészségügyben történt változásokat és a bérkérdést - tudta meg a 24.hu. A portál szerint a szakdolgozók tiltakozó akcióra készülnek és sztrájtárgyalást kezdeményeznek, mert egy decemberben kiadott rendelet alapján nem januártól, csak júliustól kapnak kapnak béremelést - azt is csak két lépcsőben, a második részletet 2024 márciusában kapnák meg.

Így pedig a béremelés éves szinten 10-12 százalékra jön ki, azaz a 20 százalék feletti infláció mellett a fizetések emeléssel együtt is veszíteni fognak az értékükből. Az egészségügyi szakdolgozók sztrájkja súlyos helyzetet idézhet elő a magyar egészségügyben, mivel már most több helyen olyan kevesen vannak, hogy alig lehet biztosítani a minimális szolgáltatást.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint szervezetük akkor áll bele bármilyen tiltakozó akcióba, ha ahoz tagjaik legalább tíz százaléka előzetesen csatlakozik. A tiltakozásuknak több formája is lehet, a legenyhébb esetben közös szimbólum - jelvény, karszalag, ruha - viselésével fejeznék ki tiltakozásukat, de ha van rá hajlandóság a tagságban, akkor felmondásuk letétbe helyezésével vagy az önként vállalt túlmunka felmondásával is tiltakozhatnak még a sztrájk előtt.

Címkék:
fizetés, sztrájk, béremelés, egészségügy, infláció, fizetésemelés, fizetések, tiltakozás, egészségügyi dolgozók,