Semmilyen emelés sem veszi fel a versenyt a horrorinflációval: 2023 a drágulás éve lesz?

Pénzcentrum2022. december 16. 20:03

Tegnap sikerült megállapodni a 2023-as minimálbér-emelésről, eszerint jövőre 16%-kal nő a kötelező legalacsonyabb fizetés, míg a garantált bérminimum 14%-kal. A kormány szintén a héten jelentette be a 15%-os nyugdíjemelést, azonban úgy néz ki, bármilyen magasnak is tűnnek ezek a korrekciók, mégsem lesznek elegek a brutális drágulással szemben – írja a 444.hu.

A héten három fontos emelést jelentettek be: jövőre a minimálbér 16%-kal bruttó 232 ezer forintra nő, a garantált bérminimum 14%-kal bruttó 296 ezer forintra, valamint decembertől 15%-kal lesznek magasabbak a nyugdíjak. Ugyan elsőre mindhárom emelés magasnak tűnhet, azonban könnyen lehet, hogy az infláció 2023-ban még ennél is nagyobb lesz. Akkor pedig nem csak nem maradnának a mostani szinten a fizetések és a nyugdíjak, hanem csökkenne a vásárlóértékükből.

A bizakodó előrejelzések szerint jövőre éves szinten 15% körül alakul majd a drágulás mértéke, azonban a borúlátóbbak szerint akár 17-19% között is lehet a magyar infláció, amivel nálunk lenne a legnagyobb áremelkedés az Európai Unión belül. Ugyan szakértők attól tartanak, hogy a fizetések infláció feletti emelkedése miatt ár-bér spirál alakulhat ki, egyelőre nagyobb fenyegetést jelent a stagfláció, vagyis a tartósan magas drágulással párhuzamos gazdasági visszaesés.

 

 

Címkék:
minimálbér, nyugdíjemelés, drágulás, infláció, fizetések, bruttó, bérminimum, emelés, garantált bérminimum, nyugdíjak, árdrágulás,