Hivatalos: megszületett a megállapodás, ennyi lesz a minimálbér, garantált bérminimum 2023-ban

Pénzcentrum2022. december 15. 16:16

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azonnali sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután a minimálbér-tárgyalások eredményéről. Ebből kiderült, hogy megszületett a megállapodás: 2023. január elsejétől a minimálbér bruttó 232 ezer forint, a garantált bérminimum pedig bruttó 296 400 forint lesz.  

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén a feleknek sikerült megállapodniuk: 2023. január elsejétől a minimálbér 16%-kal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz. A garantált bérminimum eközben 14%-kal bruttó 296 400 forintra emelkedik - tudatta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár csütörtök délután.

A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert, de ezek az emelések az ennél többet keresők bérét is fel fogja tornázni, éppen ezért Czomba Sándor, jelentős általános béremelésre számít.

Azt kértük a tárgyaló felektől, hogy mindenki menjen el a falig, a kormány is ezt tette

- fogalmazott az államtitkár. Elmondása szerint a felek pár hete elég messze jártak álláspontjaikban.

Címkék:
fizetés, bér, minimálbér, minimálbér-emelés, béremelés, jövedelem, alapjövedelem, bruttó, bérminimum, garantált bérminimum, nettó, minimálbér emelés, nettóbér,