Ilyen szakmákban akár a tanárbérek dupláját is meg lehet keresni Magyarországon 2022-ben

Világgazdaság2022. november 29. 10:27

Szeptemberben már 8 ágazatban haladta meg a félmillió forintos nemzetgazdasági átlagot a bruttó keresetek értéke, írja a VG a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján. A legjobban a kommunikációs és az pénzügyi, biztosítási szektorban lehet keresni, előbbiben 838 ezer, utóbbiban 802 ezer forint volt a legutóbb az átlagkereset. Mérnöknek szintén megéri lenni Magyarországon: a szakmai, műszaki tudományos ágazat a harmadik bruttó 704 ezer forint az átlagbérrel, majd őket követi a villamos, gáz-, gőzellátás, légkondicionális szektor 681 ezer forinttal.

Az informatikusok, a mérnökök és az orvosok fizetése ma a legnagyobb Magyarországon. A legszembetűnőbb változását a bérstatisztikai adatokbanz orvosok béremelése okozta: 2019 elejéhez képest megduplázódott a humán, egészségügy területen az átlagkereset, a 665 ezer forintos átlagbérrel ma már az ötödik legjobban fizetett szektor az egészségügy. Jövőre esedékes az újabb, utolsó emelés valamint a szakdolgozók bérrendezése. Olyan ágazatokat előz meg így az egészségügy, mint a bányászat, feldolgozóipar vagy a közigazgatás.

A legrosszabbul kereső ágazatok közé tartozik az oktatás, ahol 448 ezer forint az átlagbér, de a szállítás, raktározás, az építőipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem és a vendéglátás területe is a hátsó traktusban található, ez utóbbiban az átlagbér mindössze 322 ezer forint. A szociális ellátás ágazatban a legrosszabb a helyzet, ott mindössze 267 ezer forint az átlagbér.

Címkék:
bér, átlagkereset, forint, oktatás, építőipar, egészségügy, ksh, kereset, szállítás, mezőgazdaság, átlagbér, raktározás, orvosok, informatikusok,