A minimálbér emelése miatt kerülünk még nagyobb bajba: így marad velünk a horrorinfláció 2023-ban

Pénzcentrum/Index.hu2022. november 28. 08:33

Az infláció már bőven 20% felett van, ami azt jelenti, hogy a legtöbb idei béremelés már elvesztette az értékét. Emiatt megint nagyon kéne nőnie a fizetéseknek, legfőképp a minmálbérnek, azonban könnyen lehet, hogy a 2023-as béremelések tovább fogják fűteni az inflációt – írja az Index.

Szakértők szerint már az ár-bér spirál kialakulásának határán vagyunk, a minimálbér jelentősebb emelése miatt pedig tovább maradhat a magas infláció. Másrészt viszont a megélhetési költségek brutális emelkedése miatt érthető, hogy a dolgozók komolyabb emelést igyekeznek elérni a munkaadóknál. Tavaly szeptember óta egy év alatt 17%-kal nőttek a bérek, míg az infláció meghaladta akkor már a 20%-ot, tehát már nem csak elolvadt az idei emelések értéke, de a bérek vásárlóereje is csökkent tavaly óta.

Emiatt a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a minimálbér legalább 26%-os emelését javasolja, a jelenlegi helyzetben ez viszont nehezen kigazdálkodható a munkaadóknak. A közgazdászok szerint ráadásul egy jelentősebb béremelés nyomán komoly kockázata lenne az ár-bér spirál kialakulásának, ugyanis a megemelkedett bérköltségek hadigazdálkodásához sok cég áremelésre kényszerülne. Ez pedig ahhoz vezetne, hogy tartósan magas szinten ragadna be az infláció mértéke.

Címkék:
hrcentrum, hr, fizetés, minimálbér, minimálbér-emelés, drágulás, infláció, munkaerőpiac, bérek, reálbérek, minimálbér emelés, árdrágulás,