Érik a katasztrófa a magyar munkaerőpiacon? Egyre kevésbé bíznak a gazdaságban a munkáltatók

Pénzcentrum2022. november 7. 09:31

A gazdasági hangulatot követve már a toborzási kilátások is negatívba fordultak: a foglalkoztatási várakozási index is 100 alá csökkent Magyarországon. Szeptemberről októberre gazdasági hangulatindex 94,2-ről 87,4-re esett.

Negatívba fordultak a hazai foglalkoztatási kilátások - írja a G7 az Európai Bizottság gazdasági hangulati- és toborzási indexeire hivatkozva. Az októberre vonatkozó adatok alapján viszont már az látszik, hogy a foglalkoztatási várakozási index is 100 alá csökkent. Tehát a gazdasági hangulatot követve már a toborzási kilátások is negatívba fordultak - az index elkészítéséhez a cégeket kérdezik meg arról, hogy a következő 3 hónapban milyen változást prognosztizálnak a létszámban.

Szeptemberről októberre gazdasági hangulatindex 94,2-ről 87,4-re esett. Mint kiderült, a vállalatok iparágtól függetlenül kevébé látják tragikusnak a gazdasági helyzetet, mint a lakosság. A szolgáltatószektorban a legrosszabb a gazdasági helyzet megítélése, itt a bizalmi index szeptemberről októberre -7,9-ről -20,5 százalékra csökkent, vélhetően azért, mert kifutnak az éves gázszerződések, és újakat kell kötni a szolgáltatókkal.

Címkék:
rezsi, foglalkoztatás, gazdaság, munkaerő, munkaerőpiac, cégek, toborzás, vállalatok, gazdasági válság, rezsiemelés,