Durván kilőttek Magyarországon a csoportos leépítések: ők vannak a legnagyobb veszélyben

Pénzcentrum2022. november 2. 14:02

Az utóbbi időben sokat hallhattunk arról, hogy nagyon magas itthon foglalkoztatás, ráadásul emellett komoly emberhiánnyal kellett megküzdeni a cégeknek. Most viszont nagyon úgy tűnik, fordul a kocka a munkaerőpiacon: június óta csökken az itthon dolgozók száma, a nyár során pedig a tömeges elbocsátások száma bőven meghaladta azoknak a számát, akik egész 2021-ben így veszítették el a munkájukat.

Itthon az utóbbi egy évben rendkívül magas foglalkoztatottságot tapasztalhattunk, ráadásul emellett van itthon komolyan munkaerő- és szakemberhiány. A KSH foglalkoztatottsági adatai szerint 2022 szeptemberében 4 millió 708 ezer fő dolgozott itthon, ami 74,6%-os foglalkoztatási arányt jelent. Ugyan ez alapján nagyon magas azoknak az aránya, akiknek van munkája itthon, azonban az utóbbi hónapokban több aggasztó jelet is utalt arra, hogy vége szakadhat a folyamatosan növekedő foglalkoztatásnak itthon.

Már elkezdődött az elbocsájtási hullám?

A válság közeledtét a munkapiacon jól mutatja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt itthon a csoportosan elbocsátott munkavállalók száma.  Az adatok alapján különösen a májustól augusztusig tartó időszakban szűnt meg így rengeteg munkavállaló állása. A csúcsot augusztusban láthattuk, akkor 2086-an vesztették el így az állásukat, de a három hónap alatt összesen majdnem 3 700 ember bocsájtottak el így. Ez jóval magasabb ahhoz képest, hogy 2021-ben egész évben nem közelítette meg ezt a számot a tömeges elbocsájtások aránya, ráadásul tavaly 975 volt a legtöbb munkavállaló száma, aki egy hónapban így vesztette el a munkáját.

Loading...

A KSH statisztikái szintén megerősítik azt a trendet, hogy itthon a válság közeledtével csökkenni kezdett a foglalkoztatás: míg júniusban még 4 millió 739 ezren dolgoztak itthon, addig szeptemberre ez a szám már 31 ezerrel alacsonyabb volt, ráadásul nyár óta folyamatosan csökken az itthon dolgozók száma. Ez a szám egyrészt már elég magas ahhoz, hogy jelezze, csökkenésnek indult a hazai munkaerőpiac, másrészt a foglalkoztatás folyamatos csökkenése az utóbbi negyedévben aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, mi jöhet itthon a téli hónapokban.

Még csak most jöhet a neheze

A tömeges elbocsájtások megnövekedésébe könnyen belejátszhatott, hogy a kormány pont a nyáron jelentette be a rezsiárak jelentős emelkedését itthon, ez pedig negatívan hathatott az amúgy is nagy energiaigényű hazai cégekre. Könnyen lehet, hogy több munkaadó azért döntött az elbocsátások mellett, hogy előre felkészüljön a brutális téli rezsiszámlákra. Ráadásul sok cégnek az ősszel jár le a tavaly megkötött áram- és gázszerződése, úgyhogy jó pár munkaadónak fog jelentős költségtöbbletet jelenteni az őszi szezon. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a tömeges elbocsátások folytatódhatnak itthon, miközben a foglalkoztatás tovább csökken.

Címkék:
hrcentrum, hr, munka, munkavállaló, ksh, foglalkoztatás, válság, munkaerőpiac, kirúgás, elbocsátások, energiakrízis,