Hiányszakmává vált a korábbi sztármunka: így kereshetsz jóval az átlag fölött

Pénzcentrum2022. október 13. 10:28

A KATA törvény módosítását követően rendkívüli mértékben megugrott az igény a könyvelőkre, akik a jelenlegi létszámban nem tudják maradéktalanul kiszolgálni a keresletet. A könyvelőirodák nagyon nehezen találnak új munkaerőt, ezért minden eddiginél fontosabbá vált az utánpótlás képzése. Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapító-tulajdonosa arról beszélt, a könyvelőoktatás is egyre inkább áthelyeződik az online térbe, a hallgatók pedig a kurzusok árát akár egy hónap alatt is megkereshetik a piacra lépést követően.

A katás adózási formát választó vállalkozók túlnyomó többsége mostanáig vagy elkészítette valahogy a könyvelését magának, vagy évente egy-két alkalommal vette igénybe könyvelő segítségét, ami a szakma által elvégzett munka töredékét tette csak ki. A közelmúltbéli fejleményekkel ugyanakkor új helyzet állt elő, mert aki Kft.-re, Bt.-re vagy átalányadóra váltott, annak rendszeresen könyvelőre van szüksége.

Scherzer Marcell, a Stabil Tudás alapító-tulajdonosa elmondta, jóval több lett így az elvégzendő munka, csakhogy a könyvelők száma nem nőtt arányosan ennyivel.

Általánosságban kijelenthető, hogy nagyon megnőtt a könyvelőkre az igény. Folyamatossá vált a munkaerőhiány, a könyvelőirodák szünet nélkül keresik az új embereket, de nem találnak eleget. Ezres nagyságrendű könyvelő hiányzik jelenleg, ennyit szakembert biztosan elbírna a piac

– magyarázta. A könyvelőképzés fontossága még inkább felértékelődött a szakértő szerint:  ma

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a könyvelők átlagbére 400 és 600 ezer forint között mozog.

Szavait azzal zárta, ennél is jobban lehet keresni, ha valaki szakmai gyakorlattal a háta mögött a saját lábára áll és vállalkozást indít. Attól ugyanis továbbra sem kell tartani, hogy a könyvelőknek ne lenne munkája, sokkal inkább ezzel ellenkező folyamat zajlik le a valóságban, és egyre többre lesz belőlük szükség.

Címkék:
munkahely, munkabér, munka, könyvelő, hiányszakma, hiányszakma magyarországon,