Retteghetnek a magyar munkavállalók: ez a vihar csak a kezdet, jöhetnek a tömeges elbocsátások?

Buzás Borbála2022. szeptember 29. 11:29

A kék galléros munkakörökbe történő toborzás, a munkavállalók megtartása, illetve az egész munkaerőpiacot érintő emberhiány most rendkívül komoly kihívást jelent itthon. Ráadásul egy komoly gazdasági válság küszöbén állunk, melyet többek között az enegriakrízis és az Ukrajnában zajló háború idézett elő. Milyenek most itthon a munkaadók kilátásai, enyhülhet-e a munkaerőhiány és számíthatunk-e tömeges elbocsájtásokra a következő egy évben?

Borús helyzet, küszöbön a tökéletes vihar?

Madár István, a Portfolio vezető elemzője kiemelte, hogy Magyarország különösen kitett a gyorsan változó energiaáraknak, ugyanis importra szorulunk, az elszállt gáz- és áramárak miatt pedig még több pénz áramlik ki itthonról, mint egyébként. A lakossági pluszköltségek egy részét pedig az állam továbbra is magára vállalja, ami ezt csak tovább nehezíti – mondta el a szakértő a szeptember 28-án tartott a recruiTECH BLUE-konferencián.

Az energiaársokk mértékét jól mutatja, hogy idén a GDP 10%-át is kitehetik a rezsiköltségek.

Mivel a vállalatok rezsiköltségei nem arányosan nőttek az utóbbi időben, hanem exponenciálisan, emiatt nehéz a drágulást áremeléssel áthárítani a fogyasztókra, a munkaadók pedig rendkívül nehéz helyzetben vannak, hogy hogyan tudnának ehhez alkalmazkodni. Ráadásul a szakértő kiemelte, hogy a vállalatok egy része még a tavaly megkötött szerződésekben rögzített áron vásárolta az áramot és a gázt, nekik pedig most kell szembenézniük a rezsisokkal. Kiemelte, hogy a legnagyobb probléma a bizonytalanság, ugyanis rövid időn belül óriásit változhat a gáz ára.

Itt van a tökéletes vihar, de nem tudjuk, meddig tart, és milyen mértékű lesz

– összegezte Madár István a közelgő gazdasági válságot. Ezzel kapcsolatban még kiemelte, hogy várható egy esetleges energiaár-csökkenés, mivel Európa a lehetőségekhez mérten jól felkészült a télre gázzal, így talán emiatt olcsóbb lehet a szénhidrogén a közeljövőben, illetve a háborúesetleges befejezése szintén leviheti az energiaköltségeket, de egyelőre nem belátható, ez mikor következhet be.

Mi lesz a munkaerőpiacon?

Ugyan a gazdasági helyzeten egyértelműen látszik, hogy a recesszió már itt van az ajtóban, és nagyon valószínű, hogy az idei növekedést nem fogjuk tudni tartani az év utolsó negyedévében, sok munkaadó még csak most fogja igazán megérezni a brutális rezsiárak hatásait. Ezt viszont egyelőre nem érzékeli még a munkaerőpiac: szinte teljes foglalkoztatás mellett van nagyjából százezer betöltetlen állás, az utóbbi években tapasztalt munkaerőhiány miatt pedig felértékelődött a munkaerő értéke. Emiatt az elemző szerint a nem kiugróan nagy energiaigényű szektorokban a munkaadók igyekeznek majd megtartani a munkaerőt, és nem a létszámleépítéssel fognak megpróbálni spórolni. Az infláció viszont komoly problémát jelent, és könnyen lehet, hogy a munkaadók a költségnövekedést a béremelések blokkolásával fogják kompenzálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Belső válságkezelés

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója arról beszélt, milyen lehetőségei vannak a HR-szakembereknek, hogy minimalizálják a válság vállalatokon lecsapódó hatásait. Hamrák a munkaerőhiánnyal kapcsolatban beszélt az elöregedő társadalom problémájáról is, ugyanis amíg százezer nyitott pozíció van, addig évente 40 ezerrel csökken a munkaképes életkorú lakosság száma.

A szakértő rövid összefoglalásából kiderült, hogy most egyszerre klíma-és energiaválsággal kell szembenéznünk, de az infláció miatt megélhetési válság is kialakulhat, a drágulás kompenzációjának igénye pedig biztosan meg fog jelenni a munkavállalói elvárások közt. Hamrák szerint a válság negatív hatásainak csökkentésére jó stratégia lehet a digitalizáció, aminek a segítségével erőforrásokat lehet megtakarítani, illetve a belső működés is elemezhetőbbé válik. Szintén hangsúlyozta a HR-stratégia fontosságát, valamint a kiszervezés lehetőségét, ha nincs idő és kapacitás bizonyos feladatok ellátására.

A rugalmasság pedig egyértelműen kulcsfontosságú ebben a bizonytalan időszakban, mikor a cégek nem igazán tudnak előre tervezni.

Címkék:
hrcentrum, hr, válság, munkaerőpiac, stratégia, munkaerőhiány, szakértő, munkaadók, energiakrízis,