Zöld az út a külföldi melósoknak Paks II-nél: már munkavállalási engedély sem kell nekik

hvg.hu2022. augusztus 19. 08:34

Csütörtök este új kormányrendelet jelent meg, ami alapján nem kell külön munkavállalási engedély az Európán kívülről érkező alvállalkozóknak, hogy a Paks II-projekten dolgozzanak – írja a HVG.

A rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására vonatkozó különleges szabályokról szól, illetve azoknak a veszélyhelyzeti alkalmazásáról, valamint milyen esetben mentesülhetnek ezek az állampolgárok a munkavállási engedély megszerzése alól. A rendelet egyik pontja a Paksi Atomerőmű két új blokkjánál zajló munkákat érinti: ez alapján a külföldi munkaerő-foglalkoztatással kapcsolatos eljárásban a megyei kormányhivatalnak sem kell szakhatóságként részt vennie a projektnél:

a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának nem összevont kérelmezési eljárás alapján történő engedélyezéséről, az engedélyezési kötelezettség alóli mentességről. [... ] A harmadik országbeli állampolgár a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2015. évi VII. törvény (a továbbiakban: törvény) alapján meghatározott fővállalkozó, vagy annak a törvény alapján meghatározott alvállalkozója által – a törvény1. §-a szerinti beruházással (a továbbiakban: beruházás) összefüggésben – kerül foglalkoztatásra, ideértve – a beruházással összefüggésben – az R1. szerinti munkaerő-kölcsönzés útján történő foglalkoztatást is

– szerepel a rendelet szövegében.

 

Címkék:
munkaerő, munkaerőpiac, engedély, munkaerőhiány, kormányrendelet, atomerőmű, paks2, paksi atomerőmű,