A temetési szabadság meddig vehető ki 2022 évében, kinek a halála esetén jár?

Pénzcentrum2022. július 16. 13:00

Magyarországon a Munka Törvénykönyve lehetővé teszi, hogy egy hozzátartozó halála esetén úgynevezett temetési szabadság kivétele történjen – ezt gyakran rendkívüli szabadságnak is nevezik. Most eláruljuk, a temetési szabadság meddig vehető ki 2022 évében; mit kell róla tudnunk?

Cikkünkben eláruljuk, meddig vehető ki a temetési szabadság nagyszülő, szőlő és más közeli hozzátartozó halála esetén? Terheli-e a temetési szabadság az alapszabadságot, kapunk-e fizetést a temetési szabadság idejére? Meddig vehető ki a temetési szabadság 2022 évében, van-e valamilyen megkötés?

Mi a temetési szabadság?

A temetési szabadság egy rendkívüli szabadság, amit a meglévő alap- és pótszabadságokon felül vehetünk ki, időtartama alatt a távolléti díj illeti meg a dolgozót. A temetési szabadság időtartama 2 nap, a felsorolt közeli hozzátartozók halála esetén minden magyar dolgozónak jogában áll kivenni. A temetési szabadság 2021 óta nem változott, idén ugyanazok a temetési szabadság szabályok érvényesek, mint korábban.

A temetési szabadság meddig vehető ki 2022 évében?

A Munka Törvénykönyve 55. §-a rendelkezik a munkavégzés alóli mentesülés szabályairól (van, aki nem csak a temetési szabadságot, hanem a fizetés nélküli szabadságot, szülési szabadságot is a rendkívüli szabadságok témakörébe sorolja). A temetési szabadság a halálesetet követően bármikor kivehető, ha a dolgozó igazolni tudja, hogy a szabadnapra a halálesethez kapcsolódóan van szüksége – pl. ha valamilyen okból kifolyólag később kerül sor a temetésre -, ám akkor etikus ezeket a szabadnapokat kivenni, amikor a hozzátartozó temetése ténylegesen lezajlik.

Kik minősülnek hozzátartozónak a temetési szabadság tekintetében?

Gyakori kérdés, hogy milyen hozzátartozók halála esetén vehető ki temetési szabadság, például a nagynéni temetési szabadság is opció-e, vonatkozik-e a temetési szabadság nagyszülő, mostohaszülő, testvér házastársa és más rokonok temetésére?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő személyek halála esetén mindenkinek joga van a 2 napos temetési szabadság kivételére:

  • házastárs, élettárs;
  • házastárs egyeneságbeli rokona, testvére;
  • egyenesági rokon (gyerek, szülő, nagyszülő);
  • egyenes ági rokon házastársa;
  • örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek;
  • örökbefogadó, mostoha- és nevelőszülő;
  • testvér házastársa.

Címkék:
hrcentrum, szabadság, temetés, halál, munka törvénykönyve, haláleset, nagyszülő,