Szembejött a magyarországi jólét valódi arca: ezek a családok dúskálhatnak a legtöbb pénzben

Biró Attila2022. május 30. 10:20

A statisztikák szerint kijelenthető, minél kevesebben vannak egy magyar háztartásban, annál magasabb jövedelmi szint érhető el számukra. A jövedelmek persze emelkednek, de mely magyar családok számítanak valóban gazdagabbnak a többinél? A Pénzcentrum számításából ez is kiderül, ahogy az is, a te családod hol lenne ezen a listán.

Az egyre növekvő infláció, és az újra egyre erőteljesebben megjelenő munkaerőhiány kapcsán, sokakban felmerülhet a kérdés: vajon jól kereső családban élnek Magyarországon? Azért, hogy ezt kiderítsük, némileg a statisztikák mögé néztünk, és megvizsgáltuk, hogy a különböző jövedelmi tizedbe tartozó magyar háztartások mennyit is visznek haza egy főre számítva.

A KSH hivatalos, legfrissebben elérhető statisztikái 2020-as nettó jövedelmi viszonyokat mutatnak, de mi ezt felszoroztuk az azóta bekövetkezett éves inflációval. 2020-ban ez 3,3 százalék volt, 2021-ben pedig 5,1 százalék. Úgy matekoztunk tehát, hogy átlagosan ezekkel az inflációs értékekkel évről-évre nőtt a magyar háztartások nettó jövedelme.

Loading...

A statisztikákból jól látszik, hogy a hazai háztartások tekintetében, 2020-ban a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó magyarok, azaz a legszegényebbek esetében az egy főre jutó átlagos nettó jövedelem 541 272 forint volt, 2022-re ez növekedhetett 587 650 forintra. Ehhez képest a leggazdagabb 10 százalékba tartozó magyarok esetében az egy főre jutó jövedelem 2020-ban 4 117 877 forint volt, ez az átlagos inflációval számolva nőhetett 2022-re 4 470 709 forintra.

Ha havi bontásban nézzük, akkor számításaink szerint, az elmúlt évek inflációival kiigazítva, 2022-re a következőképp alakulhattak a jövedelmek:

Loading...

Ha megnézzük az adatokat, akkor azt látjuk, hogy a legszegényebb magyar háztartások havi nettó jövedelme egy főre számítva 48 970 forint körül lehet 2022-re, a 2020 óta bekövetkezetett inflációs jövedelem-emelkedéssel számolva. A leggazdagabb 10 százalék esetében az egy főre jutó jövedelem viszont már 372 559 forintnál is járhat idén.

A számokat áttekintve érdemes megemlíteni, hogy a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe tartozó magyar családoktól egészen a 8-9. jövedelmi tizedbe tartozó családokig egészen egységesen emelkednek a jövedelem, viszont a 10. be tartozóknál már óriási ugrás figyelhető meg. Egy főre számolva több mint 140 (!) ezres.

Mindez azt is jelenti, hogy a legszegényebb és leggazdagabb között 7,6 szoros különbség van az egy főre jutó nettő jövedelem tekintetében. A lista két végén tartózkodó magyarok tehát vagy nagyon szegények, vagy nagyon gazdagok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De most akkor kik számítanak tehetős családnak?

Ahhoz hogy ezt kiszámoljuk, meg kell néznünk azt is, hogy a különböző jövedelmi decilisbe tartozó háztartásokban átlagosan mennyi fő él. Ehhez 2020-as adatokat tudunk használni, amik az előző évek arányait figyelembe véve nem sok változáson mehettek keresztül 2022-re sem.

Loading...

A grafikonról leolvashatjuk, hogy a háztartások létszáma átlagosan csak a legszegényebb két jövedelmi tizedben üti meg a 3 főt, igaz a 3-4. jövedelmi tizedbe tartozóknál is inkább efelé tart. A gazdagabb jövedelmi tizedekben azonban már egyértelmű, hogy az átlagos háztartási létszám csupán 2 fő, a leggazdagabbak esetében pedig 1,7 fő volt csupán 2020-ban.

A statisztikák alapján tehát minél kevesebben élnek egy háztartásban, jövedelmi értelemben annál jobb körülményeket tudnak biztosítani maguknak.

Ha valakit érdekel, simán kiszámolhatja háztartási jövedelem statisztikáit, ehhez csak annyit kell tenni, hogy a keresők jövedelmét összeadja, majd elosztja a háztartásban tartózkodók létszámával. A kapott összeg alapján pedig megnézheti, nagyjából melyik hazai jövedelmi tizedbe kerülne a családja. A friss adatok alapján azt lehet mondani, ha egy háztartásban az egy főre jutó jövedelem legalább nettó 150 ezer forintra kijön, akkor több pénzből gazdálkodhat az a család, mint a magyar családok fele. Ha pedig ez valahol már 200 ezer forint fölött van, akkor a leggazdagabbak egyikéhez tartoznak.

Címkék:
szegénység, gazdagság, jövedelem, háztartás, nettó,