Csúcsfizetés a Parlamentben: jelentősen nőtt a képviselők bére márciustól

24.hu2022. március 29. 08:24

A tavalyi bérstatisztikák nyomán jelentősen megemelkedett márciustól a parlamenti képviselők fizetése. Immár a honatyák alapbére havi bruttó 1,3 millió forint, de bizottsági, és egyéb tisztségekkel ez bőven 2 millió fölé is kúszhat. Emelkedett a vidéki képviselők albérlet-támogatása is.

Márciustól több mint 100 ezer forinttal nő minden országgyűlési képviselő fizetése, miután a képviselői alapilletményt az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabál, ez pedig 2021-ben 438,8 ezer forint volt – írja a 24.hu a KSH jelentése alapján.

A parlamenti képviselők alapfizetése tehát 8,7 százalékkal, azaz 106 ezer forinttal emelkedett: így márciustól 1 millió 316 ezer forint a honatyák bére. A portál megjegyzi, hogy 2018-ban a képviselők havi fizetése még csak 750 ezer forint volt.

Ha valaki benne van valamilyen bizottságban is, akkor 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár neki, az a képviselő pedig, aki két bizottságnak is tagja, már 1,8 millió forintot kap havonta. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot vihetnek haza, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek és a jegyzők pedig 2 millió 240 ezret.

Nőtt a frakcióvezetők, a parlamenti alelnökök és a háznagy fizetése, és a házelnöké is, akinek a 254 ezer forintos emeléssel már bruttó 3,6 millió a havi fizetése. A bérrel párhuzamosan nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása is, ami már havi 460 ezer forintot, irodabérlésre pedig a korábbinál 80 ezer forinttal többet, 920 ezer forintot fordíthatnak a politikusok az államkasszából.

Címkék:
fizetés, bér, alapbér, béremelés, ksh, parlament, politikus, béremelkedés, országgyűlés, képviselők,