Sztrájkkal fenyegetnek az egyik legnagyobb magyar cég dolgozói: nagyon alacsonynak tartják a bérüket

Pénzcentrum2022. február 18. 15:33

Sztrájkbizottság alakult a Tungsramnál - adták hírül az érintett szakszervezetek. A közleményüket lentebb változtatás nélkül közüljük.

Az ország harmadik legnagyobb és 1896-tól működő magyar tulajdonú vállalatának vezetése –mellyel a Kormány 2019-ben kötött stratégiai együttműködési megállapodást - a kialakult gazdasági helyzetre hivatkozva (Covid járvány termelési hatásai, energia és nyersanyag árak alakulása, a szállítási költségek növekedése, a tervezett projektek elcsúszása és felfüggesztése miatt) a költségek racionalizálása érdekében felmondta a 2023-ig hatályos Kollektív Szerződés három pontját, melyek a felmondási idő, a végkielégítés és a csoportos létszámcsökkentés esetén érvényes a munkavállalókat védő és részükre magasabb juttatási elemeket biztosító rendelkezéseket tartalmaztak.

Ennek következtében 2022. májusától munkáltatói felmondás esetén - életkortól és a vállalatnál ledolgozott időtől függően - 2-től 8,5 hónapig terjedő mértékben kevesebb összeget kapnának az eddigieknél az érintett dolgozók. Ez azért is lényeges kérdés, mert a munkaviszony megszüntetések sajnálatosan folyamatosak a vállalkozásnál. A hagyományos világítástechnikai termékek piaca egyre szűkül, így ezek gyártása folyamatosan csökken és idő kérdése, hogy mikor szűnik meg. Ez érinti mind az öt telephelyet (Budapest, Kisvárda, Hajdúböszörmény, Zalaegerszeg, Nagykanizsa). A felszabaduló létszámot teljes egészében az új és nem lámpagyártással foglalkozó üzletágak várhatóan nem tudják foglalkoztatni.

A vállalat vezetése és a két szakszervezet /Tungsram Dolgozók Független Szakszervezete és a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezete/ közötti konzultáció nem járt eredménnyel, mivel a szakszervezetek egységes javaslatát a vállalat vezetése nem fogadta el. A menedzsment kizárólag az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belüli munkaviszony megszűntetéssel érintett dolgozók juttatásának minimális emelését támogatta.

A munkavállalók úgy vélik, hogy egy 125 éves múlttal rendelkező vállalathoz méltatlan egy ilyen vezetői döntés. A munkavállalók közül sokan több évtizede kitartanak a vállalkozás mellett és joggal tartanak igényt arra, hogy a kritikus gazdasági időkben ne kizárólag azok a munkavállalók viseljék a terheket, akik minden változás alkalmával megértő és elkötelezett magatartásról tettek tanúbizonyságot.

Mindeközben a 2022. évi bértárgyalások is megkezdődtek a vállalatnál. Jelenleg a munkavállalók jogos elvárása nagyon messze áll a vállalat ajánlatától. A munkabérek a Tungsramnál évek óta jelentősen a piaci átlag alatt vannak, két évvel ezelőtt részben majd a tavalyi évben teljes egészében megszüntették a béren kívüli juttatásokat is. Fenti indokok alapján a szakszervezetek sztrájkbizottságot alakítottak és megkezdték a nyomásgyakorlás különböző lehetőségeinek előkészítését.

Frissítés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szervezetek közleménye utána a Tungsram is eljuttatta állásfoglalását a Pénzcentrumhoz, lentebb ezt is változatlan formában közöljük:

A Tungsram három héttel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a két dolgozói szakszervezettel arról, hogy felmondana a jelenlegi 43 pontból 3 pontot a kollektív szerződésben, amely pontok a Munka törvénykönyvénél jóval kedvezőbbek voltak.  A 2019-ben megkötött kollektív szerződéssel eddig a Tungsram jelentős többletterheket vállalt. Jelenleg a cég annyit tud vállalni, amennyit a Munka Törvénykönyve előír.

A vállalat vezetése nehéz szívvel hozta meg döntését, mivel tudjuk, hogy több dolgozónkat negatívan érintheti. Eközben azonban meghallgatjuk, amit a Tungsram dolgozói régóta kérnek, hiszen a vállalat vezetése tudja, hogy az említett gazdasági nehézségek őket is sújtják. Ez utóbbi miatt a Tungsram vissza akarja vezetni a cafeteriát: a továbbiakban erről is egyeztet a szakszervezetekkel a bértárgyalásokon. A minimálbér és a garantált bérminimum emelésével, a béremelési és cafeteria javaslatunkkal a Tungsramban dolgozó legalacsonyabb keresetűek jövedelme átlagosan 26%-al nőne 2022 folyamán.

Címkék:
sztrájk, dolgozók, vállalat, munkavállalók, munkaviszony, szakszervezetek,