Elképesztő helyzetben a magyar nők: ebben a világ élvonalában jár Magyarország

NapiCsárt2021. június 1. 14:02

Világviszonylatban is élen jár Magyarország szülési szabadság tekintetében: egyedül Észtországban mehetnek el több időre szabadságra azok a nők, akiknek gyermeke születik. A WHO legalább 16 hetes szülési szabadságot javasol, ezzel szemben a magyar nőknek 72 jár.

A családbarát intézkedések azért fontosak, mert lehetővé teszik a szülők számára, hogy hatékonyabban összehangolják a munkahelyi és az otthoni kötelezettségeket, miközben a gyerekeknek is bizonyítottan jót tesz, ha életük kezdetén sok időt a szüleikkel.

"A szülési szabadság lehetővé teszi az anyák számára, hogy felépüljenek a szülés után, és hogy kötődjenek gyermekeikhez" - olvasható az UNICEF 2019-es jelentésében, amely azt is megállapítja, hogy "a fizetett, védett szabadság segít a női munkavállalóknak fenntartani anyagi körülményeiket, és a munkaerőpiachoz való kötődésüket, bár a túl hosszú szülési szabadságnak ellenkező hatása is lehet".

A jelentés az Eurostat és az OECD adatait is felhasználta, és Svédországot, Norvégiát és Izlandot nevezte meg a három leginkább családbarát országként. Ami a szülési szabadságot illeti, a jelentés meghatározása szerint az "a munkaviszonyban álló nők számára biztosított szabadság, amely jellemzően közvetlenül a szülés előtt kezdődik". Észtország kínálja a legtöbb teljes fizetéssel egyenértékű szülési szabadságot, 85 hetet, amelyet Magyarország és Ausztria követ a ragsorban 72, illetve 51 héttel.

Loading...

Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legalább 16 hetes szülési szabadságot ajánl, sok országban ennél kevesebbet adnak a nőknek. Az Egyesült Királyságban például csak 12 hétre mehetnek szülési szabadságra a nők, Ausztráliában pedig 8 hét jár. Sőt, az USA-ban nincs szülési szabadság.

A férfiaknak nem jár ennyi

Korábban kiderült, hogy világiszonylatban elég kevés szabadságot kapnak a magyar férfiak, ha gyerekük születik. A legnagyvonalúbb ezen a téren a japán állam, ahol 30 hetet - nem vicc, majdnem nyolc hónapot - is otthon maradhatnak a férfiak, ha gyermekük születik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A dél-koreai kispapáknak sincs okuk panaszra, hiszen ők 17 hetet tölthetnek a családjukkal. Az európai országok közül Svédország vezeti a listát, ahol 10 hetes az apai pótszabadság, mialatt a franciáknál és a németeknél ennek a fele, Spanyolországban pedig két hét. A portál kiemelt pár olyan országot is, ahol hivatalosan nincs apai pótszabadság, például az USA-ban, az Egyesült Királyságban, vagy Kanadában sem kapnak exra szabadnapokat az újdonsült édesapák.

A magyar apukák nincsenek annyira elkényeztetve, mint a japánok, vagy a svédek: a hatályos jogszabályok szerint ugyanis Magyarországon gyermek születése esetén öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság illeti meg az apát.

A Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint ezt az apa kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig a munkáltató köteles kiadni. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet.

Címkék:
szabadság, szülés, szülési szabadság, pótszabadság,