Jól gondold meg, hová mennél dolgozni: itt hal meg a legtöbb ember munkahelyi balesetben

Biró Attila2021. április 29. 14:02

Az Európai Unióban évről-évre csökkenek a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek. Ettől függetlenül azonban néhány ország jóval veszedelmesebbnek számít ezen a téren a többinél. Magyarország az EU-s összehasonlító lista középmezőnyében áll, viszont a 2020-as adataink már olyan eredményeket mutatnak, amilyet még soha nem láttunk.

2018-ban csaknem 2,4 millió nem halálos munkahelyi baleset következett be az EU-ban. Ezek, a munkavállalókat érintő szerencsétlenségek olyan esetek voltak, aminek következtében a dolgozóknak négy vagy több napig távol kellett maradniuk a munkavégzéstől – derült ki az Eurostat legfrissebb, országokat összehasonlító jelentéséből.

Az adatokból kiolvasható ezen felül az is, hogy a 2,4 millió munkahelyi incidens mellett összesen 2 954 volt halálos kimenetelű. Az Eurostat jelentése kitért továbbá arra is, hogy a férfiaknál sokkal nagyobb eséllyel fordul elő baleset, mint a nőknél. Egészen pontosa 2018-ban az EU-ban 10 nem halálos balesetből majdnem 8 (78%) és a halálos kimenetelű esetek döntő többségében (96%) férfiak voltak érintettek.

Csökkenő baleseti tendencia

A halálos balesetek számának vizsgálata mellett érdemes azt is szemügyre venni, hogy pontosan hány munkahelyi balesetet regisztráltak az EU-ban a foglalkoztatottak számához viszonyítva (standardizált előfordulási arány). Ezzel kapcsolatban egyértelműen jó hír az, hogy a standardizált előfordulási arány az elmúlt években csökkent az EU-ban:

2010-ben ugyanis 100 000 munkavállalóra 2,87 halálos beleset jutott, miközben ez a szám 2018-ra 2,21-re csökkent.

Ha megnézzük, a tagállamok szintjén ez mit jelentette, akkor az derül ki, hogy 2018-ban a legmagasabb munkahelyi balesetben való elhalálozási arányt Luxemburgban regisztrálták, hiszen itt 100 000 munkavállalóra összesen 6,42 halálos baleset jutott. A második legrosszabb helyzet Romániában volt, itt 5,27 halálos baleset jutott 100 000 lakosra vetítve, míg harmadik helyen Lettország végzett a maga 4,69-es arányszámával.

Loading...

Ehhez képest a lista végén Hollandia szerepel, ahol 100 000 lakosra mindössze 0,87 darab halálos kimenetelű munkahelyi baleset jutott. Ezzel az eredménnyel pedig a munkavállalók számára legbiztonságosabb országnak minősül. Tőlük nem sokkal maradt el Németország és Finnország sem, ahol 1, illetve 1,28 halálos balesetet jutott százezernyi dolgozóra.

A grafikonból látszik az is, hogy Magyarország az EU középmezőnyében helyezkedett el a vizsgált időszakban. Hazánkban ugyanis 2018-ban 100 000 munkavállalóra 2,39 halálos munkahelyi baleset jutott. Ez pedig magasabbnak számít, mint az EU-átlagot mutató, 2,21-es szám. A magyar adat tehát nem számított kiugrónak ebben az időszakban, az adattal rendelkező országok közül ugyanis 15 végzett rosszabb helyen, 12 pedig jobban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a régiónkat vizsgáljuk, akkor egyedül Szlovénia számított biztonságosabbnak a munkahelyi balesetek kimenetelét illetően Magyarországnál, miközben Szlovákiában, Horvátországban, Ausztriában és főleg Romániában jóval rosszabb volt a helyzet. Nyugati szomszédunknál például 1,8-szor több halálos kimenetelű munkahelyi baleset jutott 100 000 dolgozóra, mint Magyarországon. Miközben Romániában, ami a mikro állam után a legrosszabb helyzetben van, 2,2-szer több halálos esetet regisztráltak.

Javul a helyzet Magyarországon

Bár az EU-s tagállamok adatait összehasonlító vizsgálatok mindig régebbiek, Magyarországról már elérhetőek a 2020-as információk is.

Loading...

Ha a magyar statisztikákból indulunk ki, akkor a balesetekről azt lehet elmondani, hogy 2012-2019 között dinamikusan növekedett a munkahelyen bekövetkezett balesetek száma. Hiszen míg 2021-ben 17 164 ilyen incidenst regisztráltak, addig 2019-ben ez a szám már 24 055 volt. Innen azonban a tavalyi évben brutális csökkenés következett, vélhetően a pandémiás helyzet okozta, tömeges munkahelyi leállások miatt.

Ami odáig vezetett, hogy 2020-ban 20 366 darab munkahelyi balesete történt Magyarországon, aminél utoljára 2014-ben volt alacsonyabb a hazai adat. Ehhez képest a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma egyértelműen 2010-ben tetőzött Magyarországon, akkor 96 ilyen tragédia történt. Onnantól kezdve viszont folyamatosan csökkentek a számok az elmúlt 10 évben, ami 2020-ban, vélhetően szintén a pandémiás hatásnak köszönhetően odáig vezetett, hogy soha nem látott alacsony számon álltak meg a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek Magyarországon.  

Címkék:
hrcentrum, karrier, eurostat, munkahelyi baleset, halálos baleset,