Ennyit emelkedett a garantált bérminimum 2020 nettó és bruttó értéke, így változik a garantált bérminimum évente

Pénzcentrum2020. augusztus 14. 18:01

A garantált bérminimum 2020 kormányrendelet alapján növekedik: ennyi idén a minimálbér 2020 értékéhez képest. Mutatjuk, mennyi a garantált bérminimum 2020 órabér és napibér esetén, illetve mennyivel több a szakképzett minimálbér 2020 évében, mint a sima bruttó minimálbér 2020. Mennyi a szakképzett munkásoknál a nettó minimálbér 2020 (szakmunkás napi minimálbér 2020) a 2020 minimálbér kormányrendelet alapján?

A minimálbér 2020 és a garantált bérminimum órabér, napibér, hetibér és havibér értékei minden munkavállalót egyaránt foglalkoztatnak. Cikkünkben kifejtjük, pontosan mennyi a 2020 évi garantált bérminimum, milyen munkavégzés esetén vagyunk jogosultak rá és milyen ütemben emelkedett ez az összeg az elmúlt évek során. A garantált bérminimum kormányrendelet által meghatározott bérek bruttó és nettó értékeit is ismertetjük, így megtudhatjuk, a terhek levonása után mennyi nettó jövedelemből gazdálkodhatunk a hónap során.

Mi a különbség a minimálbér és a garantált bérminimum között?

A minimálbér, köznyelven a kötelező legkisebb munkabér egy olyan egységesített havi, heti vagy napibér, amelyet a munkáltató a munkavállaló részére köteles fizetni a munkavállaló képzettségétől függetlenül. Ezt az összeget az állam állapítja meg, célja a munkavállalók védelme, megélhetésük biztosítása.

A minimálbérhez hasonlóan a garantált bérminimum sem függ össze a munkavállaló legmagasabb iskolai végzettségi szintjével: attól függ a garantált bérminimum megállapítása, hogy a munkavállaló képzettségétől függetlenül az állás betöltése kíván-e legalább középfokú végzettséget.

Kinek jár a garantált bérminimum?

Összegezve: annak jár a garantált bérminimum (köznyelven szakképzett minimálbér), aki olyan pozíciót tölt be, bármilyen jellegű munkavégzés keretében, ahol a munkáltató minimum középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget ír elő.

Ha a munkaköri előírásban nem szerepel minimum középfokú végzettséget, szakképzettséget előíró kitétel, akkor annak ellenére, hogy rendelkezünk például érettségivel vagy diplomával, nem vagyunk jogosultak a garantált bérminimumra. Ilyen esetekben számos jogszabály korlátozza a munkáltatókat a visszaélések elkerülése végett: a jogszabályi mankók bizonyos szakképzettségek esetében előírnak kollektív szerződéseket, munkáltatói rendelkezéseket, hogy a garantált bérminimum megillethesse a munkavállalót ezekben az esetekben. Tipikus példája a garantált bérminimum jogszabályban való rögzítettségének a kereskedelmi, közlekedési, egészségügyi munkakörök betöltése.

A munkaszerződés az erősebb vagy a garantált bérminimum jogszabály?

Előfordulnak olyan esetek, amikor a munkavállaló olyan (például a fent említett esetekben) munkaszerződést költ, amelyben a megállapított bér alacsonyabb a garantált bérminimumnál. Ha a munkakörre vonatkozik valamilyen egységes jogszabály, amely alapján jogosultak vagyunk garantált bérminimumra, az felülírja a munkaszerződést, így a garantált bérminimum lesz az az összeg, amellyel mi valójában kell, hogy számoljunk. Ilyen esetekben, lehetőleg még a munkaszerződés aláírása előtt érdemes a jogszabályokban tájékozódnunk a későbbi félreértések, konfliktusok elkerülése miatt.

Éves bérminimum-növekedés és garantált bérminimum 2020

2018 garantált bérminimum

  • bruttó: 181.000 Ft
  • nettó: 120.000 Ft
  • emelési ütem: 12%; emelés értéke: 13.000 Ft

2019 garantált bérminimum

  • bruttó: 195.000 Ft
  • nettó: 130.000 Ft;
  • emelési ütem: 8%; emelés értéke: 10.000 Ft

2020 garantált bérminimum

  • bruttó: 211.000 Ft
  • nettó: 140.000 Ft
  • emelési ütem: 8%; emelés értéke: 10.000 Ft

Garantált bérminimum 2020 órabér, napibér, hetibér és havi bér (kerekítés nélkül)

A garantált bérminimum következő értékei a legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben (teljes munkaidőben, vagyis minimum 36 órában) foglalkoztatottakra vonatkozik alapbérként:

  • havibér esetén a garantált bérminimum bruttó 210 600 Ft = nettó 140.049 Ft
  • hetibér esetén a garantált bérminimum bruttó 48 420 Ft = nettó 32.199 Ft
  • napibér esetén a garantált bérminimum bruttó 9 690 Ft = nettó 6.443 Ft
  • órabér esetén a garantált bérminimum bruttó 1 211 Ft = nettó 805 Ft

A minimálbér 2020 és a garantált bérminimum között érezhetően nagy különbség van, annak ellenére is, hogy a minimálbér éves növekedését is hasonlóan ütemezik. A garantált bérminimum mellett a minimálbér 2020 bruttó értéke:

  • havibér esetén: 161 000 Ft /hó
  • hetibér esetén: 37 020 Ft /hét
  • napibér esetén: 7 410 Ft /nap
  • órabér esetén: 926 Ft /óra
Címkék:
karrier, fizetés, munkahely, minimálbér, fizetésemelés, bérminimum, garantált bérminimum, legmagasabb iskolai végzettség, kollektív szerződés,