Sztájkra készülnek a MÁV-nál: csoportos elbocsátásokat terveznek

Pénzcentrum/Index.hu2017. augusztus 13. 11:30

Sztrájkot tervez a VDSzSz Szolidaritás vasutas szakszervezet, a MÁV Starttal eddig ugyanis nem sikerült megegyezniük. A cég a munkaerőhiány ellenére csoportos létszámleépítést tervez - írja az Index.

A szakszervezet szeretné megakadályozni a munkaadó által tervezett csoportos létszámleépítést. Ennek keretében nagyjából 50 vasutas elbocsátását tervezik a szakszervezet közleménye szerint, akik többségében hálókocsi kalauzok, étkezőkocsikon szolgálatot teljesítő szakácsok, felszolgálók.

A VDSzSz Szolidaritás a törvényes kereteken belül mindent elkövet azért, hogy tagjai, a vasutas munkavállalók ne kerülhessenek utcára, ne váljanak munkanélkülivé, így családjuk és önmaguk megélhetését ne segélyekből, könyöradományokból lehessen csak ideig-óráig biztosítani"

- áll a közleményben.

A MÁV egyébként munkaerőhiánnyal küzd: nincs elég váltókezelő, tolatásvezető, pénztáros, jegyvizsgáló, járműszerelő, biztosítóberendezési és távközlési műszerész, forgalmi szolgálattevő, mérnök a cégnél, konkrétan 399 embert azonnal fel tudnának venni, viszont úgy tűnik, hogy kalauzból és szakácsból létszámtöbblet van.

Címkék:
karrier, MÁV, sztrájk, szakszervezet, elbocsátás, létszámleépítés, segélyek, tolatás, hálókocsi,