Nem vonzó a 160 ezres fizetés? Hiány van a villamosvezetőknél

Világgazdaság2017. január 9. 10:00

Havonta 2-3 villamosvezető nyugdíjba megy, mára krónikussá vált a hiány. Ezért a Budapesti Közlekedési Zrt. újra villamosvezetői képzést hirdet - írja a Világgazdaság.

Az autóbuszsofőrökhöz hasonlóan villamosvezetőkből is hiány van, ezért a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. - az utóbbi időben nem először, és nem is utoljára - újra villamosvezetői képzésre csábít. Erre a távozó szakemberek pótlása, illetve a növekvő forgalmi elvárások miatt van szükség - közölte a lappal a BKV. A hiány egyik oka, hogy havonta két-három villamosvezető nyugdíjba megy. A villamosvezetés speciális felkészülést igényel, így a cég maga képezi ki az utánpótlást. 

A képzéshez elég a nyolc általános, de van fizikai vizsgálat, majd a képzésen is meg kell felelni. Ennek az ideje nagyjából hat-hét hónap, a költségeket a társaság fedezi.

Azt nem árulta el a lapnak a BKV, hogy mennyit keresnek az e munkakörben foglalkoztatottak, csak annyit, hogy "a képzést követően az elérhető jövedelem nagysága a többi járművezetői munkakörben foglalkoztatottak jövedelméhez hasonló". Piaci információk szerint a BKV-nál a villamosvezetők átlagos havi jövedelme - túlóra, korpótlék és egyéb juttatások nélkül - bruttó 240 ezer forint, ami nettó 160 ezer, tehát a végzett villamosvezetők is ehhez hasonló fizetéssel kalkulálhatnak. A tanfolyamon részt vevők a vizsga után azonnal álláshoz jutnak, ugyanis a BKV tanulmányi szerződést köt velük, melyben a jelentkezők vállalják, hogy legalább két évet ebben a munkakörben dolgoznak.

Címkék:
karrier, villamos, bkv, munkaerő, hiány, munkaerőhiány, vezető, forgalmi vizsga, villamosvezető,