2000 új munkahelyet hoznak létre baranyában

MTI2016. augusztus 18. 18:34

Mintegy 2,7 milliárd forintot fordítanak Baranya megyében a foglalkoztatás növelésére, a pénzből több mint kétezer baranyai álláskereső elhelyezkedését segítik - az erről szóló foglalkoztatási paktumot a Baranya Megyei Önkormányzat (BMÖ) és a megyei kormányhivatal csütörtökön Pécsen írta alá.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból finanszírozott pályázat munkaerőpiaci keresletre alapozott képzési és elhelyezkedési lehetőséget biztosít - hangzott el az aláírást megelőző sajtótájékoztatón. Nagy Csaba, a BMÖ közgyűlésének elnöke kiemelte: 

a programba 2032 főt vonnak be, az álláshoz jutók számának el kell érnie az ezret, illetve a támogatási projekt lezárása után hat hónappal még legalább 500 embernek kell dolgoznia.

A Baranya tíz járásából kilencet érintő programról elmondta: jelentősen szeretnék növelni a foglalkoztatást a sellyei, siklósi és hegyháti járásban, amelyekben az álláskeresők száma jóval meghaladja az országos átlagot.

Felértékelődnek a szakképzések

Nagy Csaba szerencsésnek nevezte, hogy a megyei önkormányzat látja a baranyai fejlesztésekből keletkező munkaerőigényeket. Jelezte, a programba bevonják a foglalkoztatókat és kamarákat, civil szervezeteket is. Horváth Zoltán megyei kormánymegbízott elmondta,

Baranyában 16 ezer álláskeresőt tartanak nyilván, miközben 7900 állást ajánlanak a szervezetek. 

Kifejtette: a munkaerőpiaci kereslet és kínálat nem talál egymásra, ezért a paktumban a szakképzések szerepe felértékelődik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az álláskeresők számára a munkakörök kipróbálását, illetve például a munkába járás költségeit tudják biztosítani - jegyezte meg Horváth Zoltán, aki hozzátette, amennyiben a megyei munkanélküliségi rátát sikerül a jelenlegi 9,2 százalékról 3-4 százalékra mérsékelni, elmondható, hogy Baranyában megvalósul a teljes foglalkoztatás.

Címkék:
karrier, munkahely, támogatás, munka, foglalkoztatás, állás, településfejlesztés,