Ennyiért gályáznak a magyar pincérek, szakácsok a Balatonnál

Nagy Bálint2016. június 7. 05:26

Iparági előrejelzések szerint az idei évben is súlyos pincér és szakácshiány várható a Balatonnál. Ez persze nem véletlen, a Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis a tóparti éttermekben gyakorlatilag évek óta éhbérért gályáznak a vendéglátósok. Legalábbis azok, akik eddig még nem vették a sátorfájukat.

Évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a balatoni vendéglátósok; a rendelkezésre álló információk szerint idén ráadásul minden eddigi rekordot megdönthet a szakképzett munkaerő nyugatra vándorlása. Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint azok a tényezők, melyek az ország elhagyására kényszerítik a szakembereket, érdemben idén sem változnak.

Egyes szakmákban, egyes régiókban kritikus szintű, azaz a termelés, szolgáltatás színvonalát veszélyeztető a munkaerőhiány

- nyilatkozta még év elején Somogy megye hírportáljának a szakember.

Na persze nem túl nagy meglepetés, hogy egyre kevesebben húznak szakácssapkát, vagy kötnek pincérkötényt a magyar tenger partján. A KSH legfrissebb statisztikái szerint ugyanis a vendéglátósok havi bérszámfejtésében jelenleg mindössze 110 ezer forintos nettó szerepel. Az átlagérték szempontjából pedig sokat mondó, hogy a hazai vendéglátóipar, mind fizetések, mind humánerőforrások tekintetében erőteljesen főváros központú.

Ezzel szemben a Pénzcentrum iparági értesülései szerint a Balaton parti éttermekben gyakorlatilag éhbérért gályáznak a vendéglátósok. De ne szaladjunk ennyire előre. Azt ugyanis már mindjárt az elején érdemes leszögezni, hogy a Balatonnál május közepétől augusztus 20-ig van szükség tömegében munkaerőre, és ebből mindössze egy hónap (július közepétől augusztus közepéig) a csúcsidőszak.

Ennek megfelelően vállalkozók többsége ilyenkor csúcsra járatja a vendéglátóegységet; így a Balatonon gyakorlatilag nincs pihenőnap, az átlagos napi munkaidő pedig - szakterülettől függően - 10-16 óra között mozog. Tehát a balatoni szakácsok, felszolgálók, vagy éppen kézilányok egy átlagos szezonban közel 1200 munkaórát húznak le. Ez heti 100 óra, ami a gyakorlatban két és félszerese egy rendes, 40 órás munkahétnek. Na, de nézzük a fizetéseket!

Nos, általában a Balatonnál (is) a felszolgálók keresnek a legjobban: iparági információink szerint ők a teljes szezon átlagában, az alapbért és a jattot is beleszámítva kb. 600-650 forintos órabérért róják a köröket. A pincéreket a szakácsok követik, nekik 450-500 forintos órabér üti a markukat; míg a legkarcsúbb, óránként 250-300 forintot tartalmazó borítékot a kisegítő személyzet (mosogatók, konyha-, és kézilányok) kapja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Összefoglalva, ha bírja a robotot, akkor 3 hónap alatt, összesen 1200 munkaórával egy felszolgáló ~750 ezret, egy szakács ~570 ezret, míg egy konyhalány ~330 ezer forintot keres a magyar tenger partján.

Mindezt javarészt feketén, a lakhatási és egyéb költségek levonása nélkül. A bolondnak is megéri, nem?

Majd az áfacsökkentés...

Mindezt figyelembe véve joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a a szektort érintő áfacsökkentés megoldja-e majd a Balatonnál (is) jelentkező problémákat. A KISOSZ Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének ügyvezető társelnöke mindenesetre legutóbb nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az Országgyűlés elé került áfatörvény-módosítási javaslat szerint az éttermi szolgáltatások jelenlegi 27 százalékos áfáját jövőre 18, 2018-ban pedig 5 százalékra csökkentik. Kertész Rezső szerint így

több pénz juthat fejlesztésekre és versenyképes bérek fizetésére.

A vendégeknek persze addig sem kell aggódnia. Egy a Balatonnál tartott fórumon ugyanis arra biztatták a vendéglátósokat, hogy szakemberhiány esetén nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot a járási és kormányhivatalok foglalkoztatási osztályaival. Az persze már más tészta, hogy a ki tudja, honnan átcsoportosított munkavállalók milyen hatással lesznek majd a tányérra kerülő ételek minőségére, és így aszebb napokat látott balatoni vendéglátásra.

Loading...

Címkék:
karrier, étterem, Balaton, vendéglátás, kereset, keresetek, vendéglátóhely, pincér, szakács, felszolgáló, áfatörvény,