Ez lenne a megoldás a rengeteg betöltetlen állásra

Pénzcentrum2016. május 12. 19:00

Számos olyan munkaerő-piaci probléma van Magyarországon, amelyre megoldást jelentene a távmunka. Az agilis munkavégzés segítheti a kismamák visszatérését, csökkentheti az országon belüli elvándorlást, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is megoldás. Ráadásul sok esetben a távmunka olcsóbb és hatékonyabb is, mint a telephelyen történő munkavégzés. 

A modern technológiai eszközöknek köszönhetően a távmunka, illetve az otthonról való munkavégzés már sokak számára nem jelent problémát. Ráadásul a társadalmi támogatottsága is magas:

a munkáltatók 53 százaléka előnyösnek tartja ezt a foglalkoztatási formát, és a munkavállalók majdnem 90 százaléka szívesen dolgozna távmunkában 

- derült ki a Profession.hu 1193 munkavállaló megkérdezésével készített felméréséből. Ennek ellenére csak minden huszadik válaszadó dolgozik rendszeresen irodán kívül.

"A gazdasági növekedés és az elvándorlás eredményeként Magyarországon sok a betöltetlen állás, miközben számos mobilizálható potenciális dolgozóval számolhatunk.Őket a strukturális problémák megszüntetésével, az atipikus foglalkoztatási formák elterjesztésével tudjuk visszahozni a munkaerőpiacra" -  mondta a rendezvényen Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója az első Távmunka Meetupon.

Sokaknál a felettesek hozzáállása az akadály

Majdnem minden ötödik válaszadó esetében a felettesek nem támogatják a távmunkát. Pedig ahogy Ballai Brigitta, a Digitális Nomádok magyarországi alapítója, és aktív Hoffice szervező a meetupon elmondta, a legtöbben képesek helytől függetlenül dolgozni, és az esetek túlnyomó többségében több eredményt is érnek el egy nap, mert saját ritmusuk szerint oszthatják be az aznapra tervezett feladataikat.

A tapasztalat szerint megéri

Ahogy Vetési Zsófia, a Telekom Távmunka Projekt projektvezetője kiemelte, a cégnél a munkavállalók jelenleg 15 százaléka rendelkezik távmunkás megállapodással. Ez egy több mint tíz éves létesítési folyamat és intenzív belsőkommunikációs kampány eredménye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A középvezetők kezdeti fenntartásait sikeresen cáfolta ez az atipikus foglalkoztatási mód, és a mérések alapján számottevően javított a cég hatékonyságán.

A munkáltatói előnyök mellett az otthonról való munkavégzés és a rugalmas munkakörnyezet munkavállalói jól-léthez is nagyban hozzájárul.

Pro és kontra

A távmunka legfőbb előnyének a közlekedési idő és költségek (68 százalék) csökkenését, valamint a munka és a magánéleti teendők könnyebb összehangolását (57 százalék) tartják a munkavállalók. A hátrányok között munka és magánélet összemosódását (37 százalék) és a szakmai kapcsolatok gyengülését (34 százalék) említették legtöbben.

Címkék:
távmunka, munka, munkaerő, állás, munkaerőpiac, munkáltató, elvándorlás,