Szomorú, mire költötte nyereményét az X-Faktor sztárja

Pénzcentrum2016. január 29. 16:32

Megrázó múltjáról vallott Oláh Gergő, a 2012-es X-Faktor győztese. Ma már szerencsére mindent megadhat a családjának az énekes, de korábban volt, hogy úgy feküdt le aludni, hogy nem tudta mit eszik másnap a család. Ezzel persze nem volt egyedül hazánkban, bár a legfrissebb kutatások szerint csökkent Magyarországon a relatív jövedelmi szegénységnek kitettek aránya.


Oláh Gergő általános iskolás volt, amikor a szülei elveszették a munkájukat, már előtte sem éltek túlságosan jólétben, de ezután még nehezebb lett. Szerencsére az énekes ma már mindent megadhat a családjának, de voltak olyan idők, amikor még azt sem tudta Gergő, hogy mi kerül másnap az asztalra.

Amikor már sehol nem találtam munkát, nekiindultam, bekopogtam idős emberekhez, hogy segíthetek-e valamit, hátha kapok érte pár száz forintot. Volt, hogy egy köbméter fa felhasogatásáért kaptam egy ezrest. Az volt az összes pénzünk

- mesélte az énekes a Blikknek.

Oláh Gergő elárulta azt is, hogy amikor megnyerte a tehetségkutató versenyt, akkor a családdal az első dolguk az volt, hogy elmentek bevásárolni. Élete egyik nagy élménye volt, hogy nem kellett számolgatni, hogy vajon a következő tej még belefér-e a költségvetésbe.

Hol élnek a legszegényebbek?

Hazánkban persze nem csak Oláh Gergő küzdött nagy anyagi gondokkal. Bár a KSH legfrissebb kutatása szerint 2014-ben Magyarországon 3,6 százalékkal, 359 ezer fővel csökkent 2013-hoz képest a relatív jövedelmi szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettek aránya. Így ez a népesség 28,2 százalékát, azaz 2 millió 738 embert érintette.

A jövedelmek között persze nagy különbségek vannak az ország különböző régióiban. A legkevesebb jövedelmet 2014-ben az Észak-Alföldön élő emberek kapták, akik

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

fejenként átlagosan havonta 75 800 forintból élnek.

A gazdagabbak több pénzre vágynak

A KSH kiadványából az is kiderült, hogy 2014-ben az átlagos megéléshez a magyar háztartások havi nettó 114 ezer forint fejenkénti összeget tartottak szükségesnek. A tényleges jövedelmi helyzet azonban jelentősen befolyásolta az elvárásokat.

{{EMBED:infogram_0_a_kulonbozo_megelhetesi_szintekhez_szuksegesnek_tartott_egy_fore_juto_havi_netto_jovedelem" title="A különböző megélhetési szintekhez szükségesnek tartott egy főre jutó havi nettó jövedelem}}

A grafikonon azonban jól látszik, hogy a különbség hatalmas a szegények és a gazdagok vágyai között. Míg a nagyon jó megélhetéshez a szegényebbeknek összesen 143 forintra lenne szükségük egy hónapban, addig ugyanilyen megélhetési szinthez a gazdagabbak több mint a dupláját, azaz 325 ezer forintot tartottak szükségesnek.

Címkék:
karrier, szegénység, x-faktor, ksh, gazdagság, mélyszegénység,