De tényleg, létezik még ilyen átverés Magyarországon?

Pénzcentrum2014. július 4. 15:30

Egészen elképesztő módszerrel loptak el több millió forintot a csalók: pénznyereményért ígértek telefonon a "szerencsés nyerteseknek", cserébe "csak" a banki adataikat kérték. Húsz áldozat dőlt be a trükknek, akiknek a számlájáról elutalták a pénzeket.

A Pécsi Járási Ügyészség család bűntette miatt emelt vádat négy személlyel szemben, akik pénznyereményt ígérve csaltak ki különböző összegeket a sértettektől.

A vádlottak véletlenszerűen kiválasztott telefonszámokat hívtak fel azzal, hogy a hívott felek különböző összegű pénznyereményeket nyertek. A pénz átutalásának feltételéül azt kérték, hogy a hívott fél a bankszámla feletti rendelkezést biztosító adatokat adja át részükre.

Miután a csalók megszerezték az áldozatok banki adatait, felvették a kapcsolatot különböző hirdető oldalakon termékeket értékesítő személyekkel abból a célból, hogy velük az adott termék megvásárlására vonatkozóan megállapodjanak.

KATTINTS! Van ilyen? Milliókat utalgatnak tévedésből: akár te is kaphatsz...

Miután a hirdetővel a megállapodás létrejött, a csalók korábban megszerzett bankszámla-adatokat felhasználva a sértettek számlájáról kezdeményezték az átutalásokat, azonban a kialkudott vételárnál lényegesen magasabb összeget utaltak át. Ezután ismételten felvették a kapcsolatot a vádlottak az eladókkal és különböző okokra hivatkozva tájékoztatták őket, hogy tévedésből a kialkudott vételárnál lényegesen magasabb összeget utaltak át a bankszámlájukra, ezért kérték, hogy a különbözetet az általuk megvásárolt termékekkel együtt meghatározott helyen adják át.

A vádlottak összesen 20 személyt tévesztettek meg, akiknek a bankszámla adataik felhasználásával mintegy 4 millió forint kárt okoztak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vádlottakat a Pécsi Járási Ügyészség többrendbeli csalás bűntettével vádolja, melyek közül a legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

KATTINTS! Százezreket buknak a nyugdíjasok: már megint ők az áldozatok

Mivel évről-évre bővül az elektronikus csatornák használata (netbank, mobilbank) a lakosság körében, a bűnözők is újabb trükkökkel állnak elő. A csalók elsődleges célja mindig a netbank használhatához szükséges adatok megszerzése, majd azok felhasználása. A Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány biztonsági tippet, amelyekkel elkerülhetjük, hogy hasonló csalás áldozátává váljunk, és ellopják a pénzünket a számlánkról.

A Pénzcentrum.hu biztonsági tippjei:

  • Soha ne adjuk ki idegeneknek a bankszámlánk vagy a bankkártyánk adatait. Hiába tűnik ez magától értetődőnek, a fenti eset is mutatja, hogy a csalók nagyon rafináltak tudnak lenni, és elhitetni velünk, hogy ebből nem lehet probléma.
  • Akkor se adjuk ki adatainkat, jelszavainkat, ha állítólag a bankunk nevében telefonálnak vagy küldenek emailt a bűnözők. Ez is gyakori módszer, azonban fontos tudni, hogy a pénzintézetek soha, semmilyen körülmények között nem fogják kérni például a PIN kódunkat vagy a kártyánk adatait.
  • A csalók gyakran az eredeti netbanki felülethez megtévesztésig hasonló weblapokat hoznak létre, melynek linkjét emailben elküldik, arra kérve az "ügyfeleket", hogy biztonsági okokból adják meg az adataikat újra (felhasználónév és jelszó). Ezeknek sem szabad bedőlni: mindig ellenőrizzük a böngésző címsorában szereplő honlapcímet, illetve csak a bankunk honlapjáról nyissuk meg a netbankunkat.
  • A ránk vonatkozó banki információkat, főleg a bankkártyánk adatait (CVV kód, lejárati dátum, a kártya száma) csak olyan weblapokon adjuk meg, amelyeket ismerünk és megbízhatónak találunk. Telefonon és emailen keresztül ezeket soha ne adjuk ki, hiszen a honlapok többségén a vásárláshoz elegendő megadni a kártyánk hátulján szereplő CVV kódot, valamint a kártya elejéről leolvasható kártyaszámot és lejárati dátumot.
  • Használjuk a bank által nyújtott biztonsági szolgáltatásokat, hogy az utalásainkról, költéseinkről mindig azonnal értesülhessünk SMS-ben.

 

Címkék:
karrier, csalás, bűnöző,