Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Pénzcentrum2014. április 25. 05:28

Már 30 ezernél is több idős költi el külföldön magyar nyugdíját. A legtöbben Németországban vannak, a külföldi utalások harmada oda érkezik. Viszont aki például Kanadába kéri az ellátás utalását, az borsos árat fizethet érte.

Évről-évre emelkedik a nemzetközi egyezmények alapján elbírált nyugdíjügyek száma. Míg négy évvel ezelőtt 7465 esetben igényeltek öregségi nyugdíjat valamilyen nemzetközi megállapodás alapján, tavaly összesen már több mint tízezer ilyen igény érkezett a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (NYUFIG). Ma már az unión belül könnyű beszámíttatni akár rövid külföldi munkavállalásunkat is, mely után minden tagállam a saját jogszabályai által meghatározott összeget fogja utalni. Így valószínűsíthető, hogy egyre többször fog előfordulni, hogy valaki akár négy vagy öt országból is kapjon ellátást.

Döbbenetesen sok pénzt utalnak haza a magyarok - KATTINTS!

2014. márciusában külföldre 21 641 fő részére, Magyarországi címre pedig közel 50 ezer fő részére folyósított a NYUFIG olyan ellátást, amelyet nemzetközi egyezmények alkalmazásával állapítottak meg. Összesen tehát több mint 71 ezer személy kapott ezen megállapodások alapján ellátást - tájékoztatta lapunkat a NYUFIG. (Számuk az elmúlt években emelkedett, 9 évvel ezelőtt még csak 26 ezren kaptak nemzetközi egyezmények alapján pénzt.) Ők a nemzetközi egyezmény alkalmazását éppen azért kérték, hogy a Magyarországról és a másik országból együttesen kapott ellátásuk magasabb lehessen. Az adatok a magyar-szovjet egyezmény alkalmazásával megállapított 8 097 fő ellátását is tartalmazzák. Esetükben az úgynevezett területi elv alapján került sor a nyugdíj megállapítására, ellátásukat hazánkban folyósítják, teljes egészében a magyar Nyugdíjbiztosítási Alap terhére.

A Nyugdíjfolyósító nyilvántartásában szereplő folyósítási cím alapján a csak magyar szolgálati idővel rendelkezőknek 2014. márciusában 9 126 fő részére folyósították külföldre az ellátást. Összesen tehát (a nemzetközi egyezmények alapján megállapított 21 ezer ellátottal együtt) 30 767 fő részére utalják külföldre az ellátást. Néhány évvel ezelőtt, 2005-ben még alig 1500 személynek utalt külföldre a Nyugdíjbiztosító.

A legtöbb nyugdíjat hazánkból Németországba utalják: ott több mint 11 ezren kapnak magyar ellátást. (Nem meglepő talán Németország első helyezése, hiszen a legtöbb pénzt is innen utalják haza a kint dolgozó magyarok, a hazánkból indított utalások tekintetében pedig a második helyen áll a célországok között.) Öt évvel ezelőtt még a hétezret sem érte el a Németországban élő magyar nyugdíjat kapók száma. A dobogó második fokán Ausztria áll, a bronzérem pedig Kanadát illeti. Mind a két országba közel 3000 főnek folyósítanak nyugdíjat. Érdekesség, hogy az USA-ban élő magyar nyugdíjasok száma 2009. óta mintegy 300 fővel csökkent.

Az Európai Gazdasági Térség (EGT) más tagállamában letelepedő magyar nyugdíjasok természetesen kérhetik külföldi számlájukra a nyugdíjuk folyósítását. Ehhez a külföldi bank nevét, címét, számlaszámát is meg kell adni a saját bankszámlaszámunk, valamint a magyar nyugdíjfolyósítási törzsszámunk mellett a Nyugdíjfolyósítónak. Fontos, hogy az ellátást csak olyan számlaszámra lehet utalni, melynek tulajdonosa vagy társtulajdonosa a nyugdíjas. (Abban az esetben egyébként is szükséges értesíteni a Nyugdíjfolyósítót, ha a külföldi tartózkodás várható ideje meg fogja haladni a 90 napot.)

A nyugdíj külföldre utalását (melyre 1997 óta van lehetőség) akkor is lehet kérni, ha nem az EGT valamely államában él a nyugdíjas. Akkor is lehetőség van rá, ha olyan országban van a lakóhelye, amellyel Magyarországnak kétoldalú szociális biztonsági egyezménye van érvényben. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az átutalás csak az EGT területén díjmentes a fogadó fél részére, Kanadába például már az ellátást megkapónak kell fizetnie a banki költségeket (amely 2013-ban 2900 forint vot).

A Nyugdíjfolyósító évente  végez adategyeztetést a külföldön élő magyar nyugdíjasokkal. Ennek folyamán az életbenlétet kell igazolni a márciusban kiküldött formanyomtatvány kitöltésével. Ennek elmulasztása esetén a folyósítást megszünteti az Intézet. A jogosultság utólagos igazolására ugyanakkor van mód, legfeljebb öt évre visszamenőleg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Számít-e, ha valaki kettős állampolgár?

Az állampolgárság ténye a nyugellátás megállapításakor - a területi elven alapuló szociálpolitikai egyezmény és a magyar-jugoszláv szociálpolitikai egyezmény kivételével - nem befolyásolja a nyugellátás megállapítását. Az adott egyezményben részes tagállamok társadalombiztosítási jogszabályainak figyelembe vételével megszerzett és elismert biztosítási idő (és az egyéb egyezményes, illetve a tagállami jogszabályokban meghatározott jogszabályi feltételek teljesülése) az, ami egy ellátás megállapítását meghatározza. Amennyiben az érintett személy mindkét államban jogosultságot szerzett, akkor természetesen mindkét (vagy több) államtól is nyugdíjrészt kaphat.

Kiderült: itt a legjobb nyugdíjasnak lenni - KATTINTS!

Németország, Ausztria és Svédország nem csak a magyar nyugdíjasok kedvenc célországai. Egy közelmúltban készült felmérés alapján ez a három állam is bekerült a tíz legjobb olyan ország közé, ahol a legjobb nyugdíjasként élni. Ausztria a harmadik, Svédország a negyedik, Németország pedig a hetedik helyen végzett ezen a listán 2014-ben. A magyarok által kedvelt Amerikai Egyesült Államok csak a 19. helyet tudta ugyanakkor megszerezni. A 150 országot lefedő felméréshez megnézik többek között az egészségügyi szolgáltatások minőségét, az egyének jövedelmi és pénzügyi helyzetét, az életminőséget és egyéb szociogazdasági faktorokat.

Címkék:
karrier, nyugdij, külföld, kettős állampolgárság,