Iskolai menzák: sokszor a tányéron marad az egészséges ebéd

Pénzcentrum2013. december 4. 16:14

Vegyes a fogadtatása az egészségesebb ételek bevezetésének az iskolai menzákon - számolt be a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke az InfoRádiónak.

Tettinger Antal szerint az "egészséges táplálkozásra való nevelés fokozatos bevezetése lenne indokolt, a bölcsödéseknél elkezdve, az óvodásoknál és az iskolásoknál." A szakértő úgy véli, bizonyos ételféleségeket - amelyek ugyan egészségesek - nem fogyasztanak el a gyerekek, ha hirtelen kerül az asztalukra.

Kísérleti jelleggel már néhány oktatási intézményben, csökkentett só-, cukor-, liszt- és zsírtartalmú ételeket kínáltak a gyerekeknek. Lapértesülés szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezetében tiltólistára kerül többek között a cukor, a zsíros tej, a hagyományos só, a kenőmájas, a rántott hús és a csokis piskóta is. Ugyanakkor megemelik a zöldségek és a gyümölcsök adagját.

A szakértő egyetért azzal, hogy vissza kell szorítani az úgynevezett "három fehér port" a lisztet, a cukrot és a sót illetve a zsírt az élelmiszerekben, hiszen köztudott, hogy a lakosság egészségi állapotának az egyik legmeghatározóbb kockázati tényezője a táplálkozás, megfelelő élelmiszerekkel viszont nagyon sok betegség megelőzhető. A rántott hús is felkerülhet az étlapra, ha egészségesen, minimális olajjal van elkészítve - hangsúlyozta a Magyar Közétkeztetők Szövetségének elnöke. Az is fontos a szakember szerint, hogy egy-egy étel milyen gyakran kap helyet a kínálatban, a rendelet ezt is meghatározza majd.

A szövetséget is azért hozták létre, hogy a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi EMI -rendelettel kapcsolatban hangot tudjanak adni a véleményüknek. Több észrevételüket meghallgatták és azok be is kerültek a rendelet-tervezetbe.

Címkék:
karrier, menza,