Riasztó számok: ennyi szegény van Magyarországon

Világgazdaság2013. október 18. 09:04

Az elmúlt években növekedett Magyarországon a szegénység, és nagyobb a szakadék az alacsony jövedelműek és a gazdagok között - írja a Világgazdaság.

A szegénység az elmúlt években egyáltalán nem csökkent. "Tavaly a teljes népességen belül 17 százalék volt a szegénységben élők aránya, ahol az egy háztartástagra jutó nettó jövedelem nem haladta meg a havi 66 ezer forintot" - mondta a napilapnak Gábos András, a Tárki kutatója. A kutatóintézet elemzése szerint a 2000-es évek felső felében stagnált a szegények aránya, ám a világgazdasági válság kitörése előtt növekedésnek indult. 2007-ben az emberek 13 százaléka, 2009-ben pedig 14 százaléka volt szegény. "Európai összevetésben korábban Magyarországon viszonylag alacsony volt a szegénységi arány, viszont 2012-ben már EU-s átlag közelébe került a szegénységi szint" - mondta a kutató.

Az is megfigyelhető, hogy az alacsony jövedelműek még szegényebbé váltak az elmúlt években, és nőtt a jövedelmek egyenlőtlensége is. "A Gini-mutató a jövedelmek közötti különbségek eltérését méri, és azt mutatja, hogy jobban koncentrálódnak a jövedelmek. A legszegényebbek részesedése csökken az összes jövedelemből" - tette hozzá.

Mostanra könnyebben beazonosíthatóak azok, akiket érint a jövedelmi szegénység. "Az alacsony iskolázottságúakat, a falvakban élőket, valamint azokat érinti leginkább, ahol a családfő nem dolgozik" - sorolta Gábos András. A gyermekek, és a gyermekes háztartásban élők körében emelkedett a szegénység kockázata, köztük a többgyermekes és az egyszülős háztartásban még inkább veszélyeztetettek.

 

Címkék:
karrier, szegénység,