Cafetéria 2013: sokan semmit se kapnak

Pénzcentrum2013. augusztus 3. 11:00

Az év első felében a munkavállalók 30 százaléka nem kapott semmilyen juttatást. Tavaly ez az arány 33 százalék volt, míg egy évvel korábban 28 százalék. A legnépszerűbb juttatás továbbra is az Erzsébet utalvány és a SZÉP kártya - derül ki egy friss felméréséből.

2013 első hat hónapjában a munkavállalók 30%-a nem kapott semmilyen juttatást munkaadójától - ez némi javulás tavalyhoz képest, hiszen akkor az arány 33 százalék volt - derül ki a Workania állásportál által működtett Fizetesek.hu legújabb felméréséből. Legrosszabb helyzetben a segédmunkások vannak, az ő esetükben 52 százalék azok aránya, akik semmilyen juttatást sem kapnak, de a felsővezetők közül is 13 százalék csak a fizetésére számíthat. Mindkét pozíciószint esetében enyhe javulás történt az elmúlt évhez képest, 2012-ben ugyanis a segédmunkásoknál 55 százalék, a felsővezetőknél pedig 16 százalék volt ez az arány.

Hasonló a helyzet a középvezetők körében is, ahol a juttatásnélküliek aránya a tavalyi 24 százalékról idén 22 százalékra csökkent, míg egyáltalán nem kapott béren felüli juttatást a szakmunkások és a szolgáltatási szférában dolgozók 43 százaléka, a műszaki területen szakképzett dolgozók negyede, illetve az admisztratív alkalmazottak 40 százaléka. Érdekesség, hogy ez utóbbi esetében 4 százalékos növekedés történt 2012-höz képest.

Az összes dolgozót figyelembe véve idén is a legnépszerűbb juttatás az Erzsébet utalvány, hiszen minden harmadik dolgozó megkapja a munkaadójától. A második legnépszerűbb juttatási forma pedig a Szép kártya - ebben a munkavállalók negyede részesül. A harmadik leggyakoribb céges juttatás a mobiltelefon, a kérdőívben résztvevők 17 százaléka ezt jelölte meg.

A hazai munkavállalók több, mint tíz százaléka kap még egészségpénztári támogatást (14%), utazási bérletet (12%), rugalmas munkaidőt (11%), valamint meleg étkezési utalványt (10%) munkaadójától. Érdekesség, hogy az ingyenes italellátás a tavalyi 11 százalékról idén 7 százalékra csökkent. Fél év elteltével is legritkább cafeteria a sport- és kultúrális juttatás (2%), a lakástámogatás (1,2%), valamint a mértéken felüli szabadság (0,8%).

A pozíciószint természetesen nagyban befolyásolja, hogy ki milyen juttatásban részesül: a segédmunkások esetében Erzsébet utalványt a dolgozók 26 százaléka kap, az adminisztratív alkalmazottak és a szakmunkások esetében már 28 százalék, középvezetők és felsővezetők esetében 33 százalék, a műszaki területen szakképzett alkalmazottaknál pedig egészen 37 százalék.

A juttatások természetesen a munkavégzéshez szükséges igényekhez is nagyban igazodnak: SZÉP kártyában a segédmunkások csupán 7 százaléka részesül, ezen kívül még a egészségpénztári támogatás (9%), a hideg- és meleg étkeztetés, valamint az utazási bérlet jelentős a maga 7 százalékos gyakoriságával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adminisztratív dolgozók esetében a legnépszerűbb juttatások nagyobb arányban fordulnak elő: SZÉP kártyát 14 százalékuk kap, egészségpénztári támogatást 10 százalék, helyi utazási bérletet pedig 9 százalék.

A műszaki és technikai szakemberek 16 százaléka rugalmas munkaidőben dolgozik, 20 százalékuk mobiltelfont kap magáncélokra, 10 százalékuk céges notebook-ot is használ, de természetesen az utazási bérlet (13%), valamint az egészségpénztár (17%) is népszerű.

Felsővezetők esetében pedig a személygépkocsi már 38 százalékuknál megjelenik, a notebookot 41 százalék, a mobiltelefont pedig 58 százalék jelölte meg, de a rugalmas munkaidő is gyakori (30%).

 

Címkék:
karrier, cafetéria, munka, munkavállaló, béren kívüli juttatás,