Lejárt a pénztárgépek online bekötésének első határideje

Orosz Márton2013. április 30. 05:32

Indulnak a NAV-hoz bekötött kasszák Fontos határidő jár le a mai nap, a dátumnak azonban inkább elvi jelentősége van. Április 30-ig kellene ugyanis a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz online bekötni több ezer magyar pénztárgépet. A kereskedők ugyan kapnak néhány hónapnyi határidőt, azonban egyelőre nem úgy tűnik, hogy júliusra megoldódna a helyzet. A Pénzcentrum.hu mutatja a legfontosabb tudnivalókat, és néhány izgalmas részletbe bevezetjük olvasóinkat.

Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter tavaly októberben, a közel 400 milliárd forintos egyenlegjavító program keretében jelentette be, hogy az áfabevételek 95 milliárdos növekedésével számol a kormány attól, hogy valós idejű online adatátviteli kapcsolatot alakítanak ki a pénztárgépek és az adóhivatal között. Az online kassza-rendszer bevezetésének nem titkolt célja a feketegazdaság visszaszorítása, az eltitkolt bevételek legalizálása. Az intézkedés nyomán szükségessé válik a Magyarországon működő nagyjából 250 ezer pénztárgép mintegy nyolcvan százalékának lecserélése, a többi kisebb-nagyobb átalakításokkal a jövőben is használható.

Mit tudnak az online kasszák, miért van rájuk szükség?

Az online pénztárgép egy olyan technikai eszközt tartalmaz, ami rendszeres és gyakori internetes kapcsolatban áll a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV). A hatóság ezzel információt szerez arról, hogyan alakul az üzlet bevétele akár napi, heti vagy havi bontásban. Ez segítséget nyújt majd a NAV-nak például az ellenőrzésre történő kiválasztás során.

Ezt az eszközt, az úgynevezett adóügyi ellenőrző egységet (AEE) a pénztárgépekbe kell beépíteniük a gyártóknak (az új pénztárgépeknél pedig már benne kell lennie a készülékben). Ez a az eszköz folyamatosan gyűjti a pénztárgépben keletkező adatokat, amelyeket a NAV szerverének utasítására elküldi az adóhatóság részére. Az AEE az élettartama során folyamatosan gyűjti, és sohasem tudja törölni ezeket az adatokat. Igaz, hogy most is van a pénztárgépekben egy "fekete doboz", amely rögzíti az adóbevételt, viszont az online összeköttetés azt fogja eredményezni, hogy azonnal, már a vásárláskor bekerül az információ az adóhivatalba. Így a kereskedőnek óriási kockázatot jelent a bevétel letagadása.

Az új típusú pénztárgépekre) történő áttérés ütemezetten, több fázisban zajlik le

Az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgép április 30-ig üzemeltethető, azonban a június 30-ig terjedő türelmi időszakban a NAV nem bünteti az elektronikus naplóval nem rendelkező, hagyományos pénztárgépek használatát.

Az elektronikus naplóval rendelkező, hagyományos pénztárgép ez év december 31-ig üzemeltethető. Az ilyen pénztárgépet használó július 1. és december 31. között adatszolgáltatási kötelezettségét, az elektronikus naplófájlok elektronikus úton történő megküldésével teljesíti, az állami adóhatóság felé.

A pénztárgéphasználatra nem kötelezettek hagyományos pénztárgépet 2014. december 31-ig üzemeltethetnek.

Állami támogatás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány márciusban határozott arról, hogy 50 ezer forint támogatásra számíthatnak a kisvállalkozók az onlinekassza-rendszer elindításához. A kompenzációt azok a vállalkozások, illetve egyéni vállalkozók kaphatják, amelyeknek az éves árbevétele nem ér el az 500 millió forintot, ezek a vállalkozók egyúttal nem rendelkezhetnek adótartozással, és nem állhatnak csőd- vagy felszámolási eljárás alatt, és nem alkalmazhatnak feketén dolgozókat. Az adózó vállalkozók esetében csak meghatározott számú pénztárgép cseréjét, maximum 5 pénztárgép bekötését támogatják.


A támogatás igénylése úgy történik, hogy a vállalkozó kitölt egy egyszerű adatlapot, amiben a NAV felé jelzi, hogy a pénztárgépet kell cserélnie, és ehhez kéri az ötvenezer forintos támogatást. Az adóhatóság megvizsgálja az adatlapot, és kiad erről egy igazolást a vállalkozónak, ami egy kódszámot tartalmaz majd. Ezzel az igazolással a vállalkozó felkeresi a pénztárgépet értékesítő céget, és az igazolással vásárolja meg az új gépet, természetesen a gép ára és az igazoláson lévő összeg közötti különbséget kifizeti, és ezután a kereskedőnek kell majd valójában a támogatás folyósításáért a NAV-hoz fordulnia. A NAV megnézi, hogy a kódszámmal volt-e már eladás, és ha nem volt, akkor kiutalják a kereskedőnek támogatási összeget.Ilyen igényekkel október 31-ig lehet a NAV-hoz fordulni, és november 15-ig lehet majd a támogatási igényeket igénybe venni.

Sok a kérdés, aggódnak a boltosok, a szervizek

A bevezetés bejelentése óta gyakran hallani olyan hangokat, amelyek szerint túl szűk a határidő. A legnagyobb problémát az okozza, hogy még nincs forgalomban olyan készülék, amely megfelelne a követelményeknek.Az engedélyekre jelenleg több készüléktípus gyártója vár, de kérdés, hogy határidőre lesz-e annyi készülék forgalomban, amennyi ki tudja elégíteni a szükségleteket.

Az online pénztárgépekre történő átállás két hónap múlva lejáró türelmi idejét módosítania kell az NGM-nek - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Vámos György, a szövetség főtitkára nemrég a Világgazdaságnak elmondta: több mint 200 ezer gépet kellene cserélni a június 30-án lejáró türelmi idő végéig, erre azonban nem nyílik lehetőség. Június végéig nem lehet ennyi gépet legyártani és az üzembe helyező szervizek kapacitása is véges. A türelmi idő végét (ameddig az adóhatóság nem bünteti a hagyományos, elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépek használatát) tehát feltétlenül módosítani kell.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett piaci szereplők is úgy vélik, a határidők nagyon nehezen tarthatók. Szabó Gábor, az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező szerviz-szolgáltató, a Cardnet Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: logisztikai szempontból komoly kihívást jelent majd ilyen nagyszámú ügyfél rövid határidőn belüli, szakszerű kiszolgálása, a gépek üzembe helyezése. A vezérigazgató szerint épp ezért nem mindegy, hogy a kereskedők milyen szervizpartnert választanak majd, hiszen az online pénztárgépeket csak speciális engedéllyel lehet javítani, aktiválni.

Az új kasszák áráról ugyanakkor továbbra sem tudni részleteket. A szaktárca korábbi becslése szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint azonban legalább 120-140 ezer forint lesz. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét.

Érdekes kérdés: hogy is lesz a netkapcsolat?

Címkék:
pénztárgép, bolt, adó, határidő,