Így verte át az államot a tévés lélekbúvár

MTI2012. október 28. 11:00

Több mint 3,5 millió forint adókülönbözetet és bírságot kellett eddig megfizetnie egy Németországban is sugárzó tévécsatorna zalai műsorvezetőjének, mert a mágiával foglalkozó férfi nem nyújtott be adóbevallást - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Büntetőeljárást indított a NAV egy spiritiszta tévéműsor vezetője ellen, aki a magyarországi és külföldi nézők körében is népszerű televízióban "jóslást, csakrahangolást és energetikai feltöltést" is végzett. Személyijövedelemadó-bevallást azonban nem nyújtott be, ezért fennállt a gyanú, hogy eltitkolja a jövedelmét.

Az ellenőrzéskor a spiritiszta azzal indokolta a mulasztását, hogy szinte szabadnap nélkül dolgozott, így könyvelőt sem volt ideje megbízni, hogy elkészítse az adóbevallását. A NAV megállapítása szerint a műsorvezető euróalapú bankszámlájára három alkalommal is érkezett nagyobb összegű utalás az adóparadicsomként ismert Karib-tengeri Virgin-szigetekről "salary", azaz bérfizetés megjegyzéssel.

Az adóellenőrök a műsorvezető és családtagja bankszámlaforgalmát is megvizsgálták, mert a férfi gyakran ez utóbbit adta meg átutalási címként. Az eltitkolt jövedelem megállapításához a bankszámlaforgalom vizsgálatán túl a spiritiszta ügyfeleit is megkérdezték a revizorok.

A televíziós társaságtól kapott megbízási díj, a nézők utalásai, a Virgin-szigetekről érkező 12 500 euró értékű utalások önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősülnek, ezért 6 millió forint eltitkolt jövedelem után csaknem 2 millió forint adókülönbözetet, valamint másfél millió forintot meghaladó bírságot állapított meg a NAV csak 2008-ra. Az adóhatóság közleménye szerint a spiritiszta ellenőrzése még nem zárult le, vizsgálják a 2009 és 2011 közötti jövedelmeit is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
adóparadicsom,