Milliós svájci fizetésbe menekülnek hiteleik elől a magyarok

Magyar Nemzet2012. augusztus 15. 08:31

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat háztartási segítőket toboroz Svájcba - írja a Magyar Nemzet. A legtöbb jelentkező a kilátástalanság és a fojtogató hitelek miatt döntött úgy, hogy hátrahagyja a családját és több diplomával kétkezi munkát vállal. Az alpesi országban egymillió forint közeli összeget fizetnek ezért a munkáért is.

Közös toborzást tartott a napokban Budapesten a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat és az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (Eures) úgynevezett au-pair, azaz családi, háztartási segítő munkakörökbe Svájcba. Az országban népszavazáson döntenek majd arról, hogy a havi minimálbért egymillió forint körüli összegben határozzák meg, de az Eures adatai szerint a háztartási segítői állásoknál is 3600-4500 svájci frankot (240 forintos árfolyamon átváltva 864 ezer-1,08 millió forint) fizetnek.

A két-három évre szóló állások elnyeréséhez szükséges volt kiváló német-, angol- vagy francianyelv-tudás, jogosítvány, pedagógiai vagy egészségügyi végzettség. A felhívásra az ország minden részéből mintegy 250-en jelentkeztek, az állásinterjúra azonban csupán negyven-ötven embert hívtak be. A betölthető állások száma ráadásul a toborzás idején is képlékeny volt, hiszen a munka jellegéből adódóan a végső szót a befogadó családok mondják majd ki.

 

Címkék:
svájci minimálbér,