Drágul a sör!

Pénzcentrum2012. július 11. 05:23

A sörgyártók szerint egyértelműen áremelkedéshez és a fogyasztás csökkenéséhez vezet az, ha januártól 10 százalékkal emelkedik a folyékony kenyér jövedéki adója (az áfa ráadásul a magasabb jövedéki adóra rakódik rá, így a hatás a fogyasztói árban fokozottan jelenik meg). A magasabb alkoholtartalmú italok után fizetendő jövedéki adó 15 százalékkal nő, a cigaretta is drágul.

Emelnekaz egészségért

Kedden nyújtotta be a kormány a korábban megszellőztetett, egészségügy számára többletforrást biztosító törvénymódosító javaslatot.

Az indoklás szerint "a kormány kiemelt törekvése az egészségügy forráshelyzetének javítása". "A törvényjavaslat ennek érdekében a forgalmi-fogyasztási jellegű adóknak minősülő jövedéki adóban és népegészségügyi termékadóban egyes termékek adómértékének emelését fogalmazza meg. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, melyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége" - olvasható a törvényjavaslat általános indoklásában.

Az alkoholtermékek jövedéki adómértéke 15 százalékkal emelkedik. Itt a törvénytervezet megjegyezi, hogy a kormány "a magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mérték egészségügyi kockázatára van figyelemmel".

A sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékek (például a 4-5 százalékos alkoholtartalmú, gyümölcsízű szénsavas üdítők) jövedéki adómértéke 10 százalékkal emelkedik

Két lépcsőben (2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől) emelkedik a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója. A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 Ft/szál mérték, tételes adójának 1,8-1,8 Ft/szál mérték emelését irányozza el. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétl 14 650 Ft/kg-ra, május 1-tl 18 150 Ft/kg-ra nő.

A részletes indoklás szerint "fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken".


Biztos, hogy drágul, biztos, hogy kevesebb fogy majd
 
Nem egyeztetett a kormány a jövedéki adó emeléséről a szakmai érdekképviseletekkel, a ma bejelentett lépések meglepetésként érkeztek - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak Csíkné Kovács Klára, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elnök úgy látja, az adóemelést a gyártók biztosan nem tudják majd "lenyelni", azaz - legalább egy részét- biztosan áthárítják a fogyasztókra. Ez viszont áremelkedéshez, így minden bizonnyal a fogyasztás csökkenéséhez vezet majd, így a kormány nem éri majd el a várt jövedéki-és forgalmi adó bevételeket - véli az érdekképviseleti vezető.

Drágul az autógáz is
A tervezet szerint két lépcsőben 50 és 33 százalékkal emelkedik majd az LPG jövedéki adója, amit mindkét esetben fokoz az Áfa végfelhasználói árat növelő hatása is.

A fentiek alapján egy év múlva - változatlan árfolyamok és nyersanyagárak mellett - 280-290 Ft/l-ért lehet majd autógázt tankolni - véli a Portfolio.hu szakértői elemzése.


Csíkné Kovács Klára szerint az adóemelés az iparági növekedést, a befektetési kedvet is csökkenti majd, veszélybe kerülhetnek a sörgyári fejlesztések, közvetve pedig 25 ezer, a söriparból élő család életét nehezítheti meg az, ha csökken az ágazat profitabilitása.

A Sörgyártók Szövetségének elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy lesz lehetőségük konzultálni a törvényjavaslatról, mint mondta, ők 5 százalék feletti adóemelést semmiképp sem tartanak reálisnak.

Az új típusú energiaitalokra is rászállnak

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár múlt héten jelentette ki, hogy az energiaital-gyártók ügyes termékszerkezet átalakítással trükközték ki termékeiket a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alól. A most beterjesztett törvénymódosítás is erre mutat rá, amikor úgy fogalmaz, hogy "a gyártók az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, emellett pedig több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát". A kormány úgy megy utána a termékszerkezet átalakításának, hogy a mostani törvényjavaslat értelmében "az az ital is energiaitalnak minősül, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas".

Címkék:
autógáz,