Bizonytalan munkaadók: több elbocsátás, mint felvétel

Pénzcentrum2012. június 13. 14:45

A magyarországi munkaadók bizonytalannak látják a munkaerő-piaci helyzetet a következő negyedévben; 71 százalékuk nem tervez elbocsátást és munkaerő-felvételt sem szeptember végéig.

A Manpower munkaerő-piaci szolgáltató legfrissebb, reprezentatív felmérése szerint a megkérdezett 750 magyarországi vállalat 13 százaléka tervez elbocsátást, 11 százaléka pedig felvételt 2012 szeptemberének végéig.

A nemzetközi felmérésben vizsgált 41 ország közül Magyarország mellett Csehországban, Spanyolországban, Görögországban, Írországban és Olaszországban tervezett több munkaadó elbocsátást mint munkaerő-felvételt.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: a magyar munkaadók többségét még mindig a kivárás jellemzi, ugyanakkor elgondolkodtató, hogy azok a hagyományosan a második és harmadik negyedévben erősebb felvételi kedvet mutató iparágak, mint a vendéglátás és az építőipar most a szezon ellenére rendkívül negatív kilátásokat jeleztek előre.

A felvételi kedv az előző negyedévhez hasonlóan a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén a legmagasabb - 6 százalék -, bár a korábbi 11 százalékhoz képest itt 5 százalékpontos visszaesés tapasztalható. Ugyancsak 6 százalékon áll a mutató a nagy- és kiskereskedelem területén, ahol viszont a növekedés kiugróan magas az előző negyedévhez viszonyítva: 16 százalékpont, ami a harmadik negyedéves felmérésben pozitív rekordnak számít - hangsúlyozta Kiss Judit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A mutatót összességében leginkább az építőipar húzta lefelé: a szektorban a munkaadók csaknem negyede tervez további elbocsátást, és mindössze két százalék bővítene.

Címkék:
manpower,