Vigyázz, csalók igényelhetnek vissza adót a nevedben!

Pénzcentrum2012. május 10. 10:35

Több esetben találkozott az adóhatóság az elmúlt években olyan hamis személyi jövedelemadó-bevallásokkal, amelyeket csalók nyújtottak be, visszaélve a magánszemélyek személyes adataival, hogy így jussanak jogosulatlan adó-visszatérítéshez.

Közeleg a személyi jövedelemadó-bevallások benyújtási határideje. Az idén - mivel május 20-a vasárnapra esik -, a magánszemélyeknek május 21-ig (hétfő) kell számot adniuk a 2011 évben megszerzett jövedelmeikről és az ahhoz kapcsolódó adókötelezettségeikről. A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tapasztalata szerint a 2010. évre vonatkozó személyi jövedelemadó-bevallások kapcsán 35 fővárosi, illetve Pest megyei magánszemély nevében csalók kértek adó-visszatérítést. Ennek összege néhány tízezertől akár több százezer forintig terjedt.

A csalók általában munkakapcsolatok révén jutnak hozzá a vétlen adózók személyes adataihoz. Nem ritka, hogy az elkövetők a korábbi munkáltatónál szerzik meg az adóbevallás benyújtásához szükséges adatokat, de volt olyan is, amikor egy könyvelő a korábbi ügyfelei nevében sorozatosan nyújtott be visszaigénylést tartalmazó személyi jövedelemadó-bevallásokat. Ezekben kiutalási címként ugyanazt a fővárosi, illetve Pest megyei lakcímet, vagy az általa nyitott bankszámlát jelölte meg.

Egy másik, szintén a közép-magyarországi régióban feltárt esetben olyan üzletszerűen elkövetett csalásra derült fény, ahol a csaló több címet és bankszámlaszámot használt abban bízva, hogy "ténykedése" így nem tűnik fel.

A magánszemélyek a legegyszerűbben úgy tudják elkerülni, hogy ilyen jellegű csalás áldozatává váljanak, hogy adóbevallási kötelezettségüknek a törvényes határidőn belül eleget tesznek. Az adóhatóság informatikai rendszere ugyanis a bevallás feldolgozása során észleli, és azonnal jelzi, ha az adott időszakra egynél több bevallás érkezett. Ebben az esetben a "hamisan" benyújtott bevallást az adóhatóság érvényteleníti, valamint csalás és magánokirat-hamisítás miatt haladéktalanul büntetőeljárást kezdeményez.

Címkék: