Újabb településen teszik közzé az adósok nevét

Pénzcentrum2012. április 12. 13:10

Közzéteszik az adósok névsorát a Heves megyei Makláron; az intézkedéstől az adófizetési morál javulását várja az önkormányzat - tájékoztatta a település polgármestere csütörtökön az MTI-t.

Havasi László (Együtt Maklárért Egyesület) közölte: a tartozók listája a polgármesteri hivatal faliújságán, illetve a 2500 lakosú község honlapján lesz olvasható.

Mint elmondta, a község lakói összesen mintegy 17 millió forinttal tartoznak az önkormányzatnak, s ez jelentős tétel a 300 millió forintos költségvetés mellett működő falu büdzséjében. Sokan annak ellenére nem fizetnek, hogy a családi házanként 2500 forintos kommunális adót négy éve, a környéken is alacsony mértékűnek számító iparűzési adót hat éve nem emelték. Ezen kívül még a gépjárműadó tekintetében halmoztak fel jelentős tartozást a makláriak.



Nagyobb térképre váltás

Ebben a helyzetben április közepére készítik el a listát és a jegyző levélben értesíti az adósokat. Ha az adósok ennek ellenére sem fizetnek, csak akkor teszik közzé a nevüket a képviselő-testület döntése alapján - ismertette a polgármester. Havasi László közlése szerint magánszemélyek esetében csak az 5 ezer forintnál, cégeknél pedig csak a 10 ezer forintnál nagyobb tartozás esetében intézkednek.

Korábban más települések - például Miskolc, Tiszavasvári, Tordas, Gyúró - önkormányzata is nyilvánosságra hozta a helyi adóhátralékosok listáját az ottani újságokban, a hivatal faliújságján, illetve néhol a helység honlapján is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint arról a Pénzcentrum.hu beszámolt, januártól közzétehetik az önkormányzatok a helyi adóval, gépjárműadóval tartozó magánszemélyek, vállalkozások egyéb szolgáltatók nevét, címét és az adótartozás összegét. A türelmi idő meglehetősen szűkre szabott: az adó megfizetésének határidejét követő 10. napon már mehetnek is a szégyenfalra a renitensek.

Magánszemélyek esetén már 1000 forintot meghaladó összegű tartozással a szégyenfalra lehet kerülni, más adózóknál 10 ezer forint a limit. A hivatalos indoklás szerint társadalmi szempontból elvárt, hogy minden adózó hozzájáruljon a közös teherviseléshez. Úgy véli, hogy a nyilvánosság ereje a jogkövető magatartást erősíti a helyi közösségek életében.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint ugyanakkor interneten nem lehet közzétenni a helyi adósok listáját, azt csak a helyben szokásos módon, például a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján hozhatják nyilvánosságra.

Címkék: