Ingatlanadó: egyre többen fizetnek a fővárosban

Pénzcentrum2012. január 24. 10:04

Kiaknázatlan lehetőségként tekintenek az önkormányzatok a települések kommunális adójára, amely lényegében egyszerű ingatlanadóként működik. A fővárosban még kisebbségben vannak azok a kerületek, ahol ezt az adót kivetik az ingatlanokra - de egyre nő a számuk - írj a Napi Gazdaság.

Az önkormányzatok egyre inkább rákényszerülnek, hogy kihasználják az eddig mellőzött adóbevétel-lehetőségeiket. A magánszemélyek eddig - többnyire - megúszták lakásaik adóztatását.

Ugyanakkor létezik a helyi adózásban a magánszemélyek kommunális adója - amely a lakás értétől függetlenül, néha területnagyság szerint differenciálva - évi 12-25 ezer forintos taksát vett ki a lakosokra. Bár tény, hogy eddig óvatosan bántak az önkormányzatok ezzel a lehetőséggel - a 23 fővárosi kerületből alig öt vezette be eddig.

A kommunális adó Óbudán (III. kerület) és Budafokon (XXII. kerület) a legmagasabb. Míg Óbudán egységesen 25 628 forintot kell fizetni, addig Budafokon az adó mértéke 9245- és 25628 forint közé esik a lakás, ház alapterületétől függően. Budafokon a legmagasabb taksa a 201 négyzetméternél nagyobb ingatlanokat terheli csak. Óbudán azonban csak abban az esetben kell a magánszemélyek kommunális adóját megfizetni, ha a tulajdonosnak nincs a III. kerületben bejelentett lakcíme, illetve ha bérbe adja az adott lakást vagy házat. Óbudán az adót idén januártól vetik ki.

A második kerületben a területnagyságtól függetlenül évi 9000-17 245 forintot kell fizetni, vagyis még a legnagyobb rózsadombi villa után is kevesebbet kérnek, mint egy óbudai panel után. A Hegyvidéken, vagyis a XII. kerületben az adó mértéke 13 900-25 500 forint között szóródik. A fővárosban még egy helyen, Újpesten, vagyis a IV. kerületben szednek kommunális adót, itt területnagyságtól függetlenül évi 17 728 forintot kell fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: