Háromszoros fizetés a magyar sikercégeknél

Pénzcentrum2012. január 1. 10:04

A Nemzeti Elektronikai Kerekasztal nevű szakmai szervezet szerint az átlagbér háromszorosát is megkereshetik azok, akik a magyar elektronikai ágazatban dolgoznak.

A szervezet közleménye szerint az elektronikai ipar ágazati részesedését tekintve csak Japán és Korea előzi meg hazánkat. A terület már jelenleg is a hazai GDP több mint 5 százalékát állítja elő, hetvenezer embernek adva munkát A terület fejlődésének több gátja közül az egyik a megfelelően képzett szakemberek hiánya: bár az átlagbér háromoszorosa is megkereshető az ágazatban, nincs elég mérnök és szakember a magyar sikerágazat számára. Az itt betölthető állások jelentős részéhez ugyanis megfelelő műszaki tudásra és aktív, használható idegennyelv-ismeretre volna szükség.

Az elektronikai ipar összeszereléssel foglalkozó területei alkalmasak az alacsony képzettségű munkaerő bevonására is, így a foglalkoztatás radikálisan növelhető lenne. Az elektronikai ipar volumene a KSH adatai szerint 2010-ben 35 százalékot emelkedett, szemben az ipar 15 százalékos bővülésével. A szakmai szervezet szerint ehhez a befektetők számára vonzó feltételeket és légkört kell teremteni.

A NEK tagjainak tapasztalatai szerint a mérnöki végzettségűekből nagyon gyakran lesznek cégvezetők, szakmai irányítók más területeken is, ezért arra biztatják a fiatalokat, hogy elsősorban műszaki szakképzettséget szerezzenek, és természettudományos, leginkább mérnöki pályát válasszanak. A mérnöki tudást azonban nyelvismeret nélkül lehetetlen megfelelően kamatoztatni, aktív, használható idegennyelv-ismeret nélkül pedig senki sem lehet versenyképes ezen a területen.

 

Címkék: