Nekik éri meg jövőre is evázni

Pénzcentrum2011. december 18. 10:03

Pár napjuk maradt már csak a vállalkozásoknak, hogy eldöntsék, 2012-ben az egyszerűsített vállalkozói adózást (eva) kívánják-e választani. Az idei 30 százalékról jövőre 37 százalékra emelkedő evakulcs miatt még inkább érdemes átgondolni, hogy melyik adózási forma mellett marad több jövedelme a cégnek, egyéni vállalkozónak.

December 20-ig kell elküldeni az adóhatóságnak az eva hatálya alá történő bejelentkezésről, illetve az esetleges kijelentkezésről szóló nyilatkozatokat. A módosított evatörvény szerint jövőre az idei 25 millió forintról 30 millióra nő az árbevételi értékhatár, ameddig választhatják a vállalkozások az egyszerűsített adózási formát. Ellenben a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az eva kulcsa.

A vállalkozásoknak az eddigieknél is tüzetesebben érdemes megvizsgálniuk, hogy milyen adózási forma felel meg a leginkább a gazdálkodásuknak. Minél kisebb a vállalkozás bevétele, annál kevésbé éri meg az evát választania. Évi 5 millió forint árbevétel esetén 7 százalékos költséghányad mellett marad a cégeknek ugyanannyi jövedelmük evázás esetén, mintha a társasági adó hatálya alá tartoznának - számol Angyal József okleveles adószakértő. Vagyis az ekkora forgalmú vállalkozásoknak csak akkor érdemes az evát választaniuk, ha minimális költséget tudnak elszámolni.

Tízmillió forint árbevételnél már jóval nagyobb a mozgástér: 17 százalékos költséghányad mellett van egálban az evázás, illetve a társasági adózás mellett megmaradó jövedelem. Tizenöt-húszmillió forint árbevételnél a 20 százalékos költséghányad a vízválasztó. Vagyis az ennél nagyobb összegű kiadási számlák esetén több jövedelmük marad a vállalkozásoknak, ha a tételes bevétel-költség elszámolás szerint adóznak.

Az eva feltétele, hogy a vállalkozásoknak december 20-ig minden köztartozásukat rendezniük kell. Érdemes előzetesen tájékozódni arról, hogy a folyószámlán, vagy esetleg a késedelmi pótlék számlán nincs-e elmaradás.

Nyilatkozni az erre a célra rendszeresített 11T103 számú, illetve 11T203 számú adatbejelentő lapon lehet. A bejelentkezésre szolgáló nyomtatványok letölthetőek a www.nav.gov.hu oldalról, illetőleg papír alapon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain igényelhetőek. A nyomtatványokat december 20-án éjfélig kell elektronikus úton, személyesen, meghatalmazott által benyújtani, vagy postázni a székhely szerint illetékes adóigazgatóságnak.

Az eva hatálya alá bejelentkezhet:

- egyéni vállalkozó

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- egyéni cég

- a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaság, a szövetkezet, a lakásszövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a közjegyzői iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda és az erdőbirtokossági társulat

- a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, azaz a betéti társaság és a közkereseti társaság

 

Címkék: