Ennyivel drágul jövőre az útlevél

Pénzcentrum2011. december 7. 19:53

Januártól változhatnak az útlevél soron kívüli, sürgősségi valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíjak. Akár 39 ezer forintot is fizethet az, akinek nagyon gyorsan kell az okirat.

A Belügyminisztérium (BM) ma tette közzé azt a(z egyelőre véleményezés alatt álló) rendelettervezetét, amelyben szabályozza a soron kívüli, sürgősségi valamint azonnali eljárásban történő kiállításáért fizetendő igazgatási szolgáltatási pótdíjazását.

A rendelet (ami a tervek szerint januártól lépne életbe) azokat érinti, akik magánútlevél, második magánútlevél soron kívüli, sürgősségi vagy azonnali kiállítását kérik a hatóságtól.

A tervezet szerint ha útlevelünk elveszett, megsemmisült, megrongálódott és utazásra alkalmatlanná vált, soron kívüli eljárásban 19 ezer forintért kaphatunk majd újat (jelenleg ez 15 ezer forintba kerül). Sürgősségi eljárásban ugyanez már 29 ezer forint lesz, az azonnali eljárásban történő kiállítás pótdíja pedig 39 ezer forintra nő - a jelenlegi 22 500 forintról. Az öt évre szóló útlevél jelenleg 7500 forintba kerül normál eljárással - a rendelettervezetben nem esik szó arról, hogy ennek változna az ára jövőre.

Ügyintézési idő

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyintézési határidő harminc nap, amely a kérelem benyújtását követő napon kezdődik. Ez nem tartalmazza a kész okmány kézbesítésének idejét. Soron kívüli eljárásban, a kérelem benyújtását követő naptól számított nyolc napon belül elkészül az útlevél. Ez nem tartalmazza a kész okmány kézbesítésének idejét.

Címkék: