Celebek és botrányhősök a sokmilliós adótartozók feketelistáján

Pénzcentrum2011. október 25. 18:35

Frissült az állami adóhatóság által nyilvántartott, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek és egyéni vállalkozók listája. A 2011. szeptember 30-i állapot szerint 3501 magánszemély tartozik, közülük 40-nek még állandó lakcíme sincs.

A NAV feketelistájára azok a magánszemélyek és egyéni vállalkozók kerülhettek fel névvel, lakcímmel és - az egyéni vállalkozók - adóazonosítóval, akik a III. negyedév végén már legalább 180 napja folyamatosan 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeztek.

Míg az a második negyedév végén kiadott listára összesen 3 473 név került fel, addig idén szeptember végére már 3 501, tízmillió feletti tartozás volt a magánszemélyek részéről. Pontos számokat az adóhatóság nem közölt, azonban könnyen kiszámolható, hogy a magánszemélyek legalább 35 milliárd forinttal tartoznak.

Figyelembe véve azonban, hogy sok vállalkozás és magánszemély vélhetően jóval több adótartozással rendelkezik a listára kerülés alsó határánál, a jegyzékekben szereplő adózók összes tartozása a fenti minimális összeget még akár további százmilliárdokkal meghaladhatják. (A pontos számokat azért nem ismerhetjük meg, mivel a hatályos jogszabályok kizárólag a nagy összeggel tartozók nevének, székhelyének/lakcímének és adóazonosítójának közzétételét teszik lehetővé az adóhatóságnak.)

Ismert nevek a feketelistán

Természetesen továbbra is találkozhatunk ismert nevekkel az összesítésben. A Pa-Dö-Dö nevű duóból ismert Lang Györgyi mellett továbbra is megtalálható a listán Földesi-Szabó László is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Úgy tűnik Gáspár Győzőnek és feleségének is bérelt helye van a feketelistán. A sztárpár egyébként már régóta az adóhatóság célkeresztjében áll. A Salgótarjáni Városi Bíróság szeptember végén kezdte meg Gáspár Győző és társai adócsalási perének tárgyalását. Gáspár Győzőt és feleségét 22,2 millió forintos adócsalással vádolják az RTL Klub Győzike-show című műsora kapcsán.

A tárgyaláson ismertetett vádirat szerint az RTL Klub nem a show-ban szereplő házaspárral, hanem egy Gáspár Győző által megjelölt gazdasági társasággal, Bangó Attila cégével kötött szerződést. Bangó ezzel a produkció névleges ügynöke lett, és elvállalta a színlelt szerződés megkötését. A szerződésben Bangó Attila lett a szerződő fél, a Gáspár házaspárt résztvevőként jelölték meg. Bangó Attila nem vett részt a produkcióban, így díjazás sem illette meg, a házaspár viszont nem szerepeltette adóköteles bevételét az adóbevallásban.

 

Címkék: