Minimálbér: 92 500 forintra kellene emelni jövőre

Pénzcentrum2011. október 20. 19:43

Nem elég jövőre 92 ezer forintra emelni a minimálbért ahhoz, hogy ki lehessen védeni a legkisebb keresetek nettó összegének csökkenését. Márpedig a jövő évre beterjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint a kormánynak olyan rendeletet kell alkotnia, amely ellentételezi a nettó munkabérek esetleges csökkenését. Ahhoz viszont legalább havonta 92 519 forintos minimálbér kell.

Felhatalmazást kap a kormány, hogy a nettó munkabéreknek a jövő évi adó- és járuléktörvények miatti esetleges csökkenésének ellentételezése, a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges béremelések ösztönzése érdekében szükséges kompenzáció szabályait rendeletben állapítsa meg - áll az Országgyűlés elé beterjesztett adótörvény-módosítási javaslatcsomagban. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő korábbi tájékoztatása szerint a nemzetgazdasági miniszternek november közepéig kell kidolgoznia a kompenzációs rendszert.

A nettó keresetek csökkenésének kivédéséhez nemcsak az adójóváírás kivezetéséből, hanem az 1 százalékos munkavállalói járulékteher-növekedésből eredő nettó keresetcsökkenést is ellentételező kompenzációs rendszert kell kidolgozni - jelentette be nemrégiben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Ehhez azonban nem elég a kormány által a jövő évre előirányzott bruttó 92 ezer forintos minimálbér, az ugyanis csak az adójóváírás eltörléséből adódó veszteséget küszöböli ki.

Angyal József, okleveles adószakértő számítása szerint a teljes kompenzációhoz egészen pontosan 92 519 forintra kellene emelni jövőre a minimálbért. A legalább középfokú iskolai végzettséghez vagy középfokú szakképzettséghez kötött munkakörök betöltéséhez rendelt garantált bérminimumot elegendő lenne az idei 94 ezer forintról 107 708 forintra emelni ahhoz, hogy ne csökkenjen a nettó értéke. 

 

Címkék: