Így csalt milliárdokat a CBA-lánc tagja: a botrány részletei

Pénzcentrum2011. október 16. 08:05

Több mint 3,5 milliárd forintos áfacsalás megalapozott gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyeztek nyolc embert. A súlyos pénzügyi bűncselekményt elkövető céghálózat központi szereplője a Gazdaság.hu információi szerint a CBA-üzletlánchoz tartozó, elsősorban győri és mosonmagyaróvári boltokat működtető, 1991 óta a piacon lévő Delikát Kft. A költségvetést ért kár negyede térülhet meg a NAV tájékoztatása szerint, az elkövetőkre akár 20 év börtön is várhat.

A Győrött és környékén CBA-üzleteket működtető abdai, élelmiszereket forgalmazó Delikát Kft. több mint 3,5 milliárd forinttal rövidítette meg a költségvetést - értesült a Gazdaság.hu. A Delikát Kft. magyar társaságoktól vásárolt - elvileg - szlovák cégek részére árut, amely azonban csak papíron hagyta el Magyarországot. Az áru egy része egy szigetszentmiklósi raktárba került, másik részét pedig már másnap visszaszállították, majd papíron többször továbbadták.

A CBA elhatárolódik és kizár
A CBA "a legszigorúbban elhatárolódik" mindazon franchise-tagjaitól, akik nem a tisztességes és törvényes keretek között működnek - közölte a CBA Kereskedelmi Kft. csütörtökön az MTI-vel.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője csütörtökön közleményben tudatta: azokat a vállalkozásokat, amelyek jogerős és végrehajtható bírósági ítélet alapján bűncselekményt követtek el, azonnali hatállyal kizárják a rendszerből.


A körbeszámlázással a Delikát Kft. és a bűnszervezet többi tagja több mint 3 és félmilliárd forinttal jogosulatlanul csökkentette befizetendő áfáját. Előfordult az is, hogy egy szlovák gazdálkodó közbeiktatásával az áru magyar cégekhez került, végül visszajutott a társasághoz - derül ki a NAV közleményéből. A társaság további beszerzéseinek vizsgálatakor derült ki, hogy 2010-ben egy másik magyar gazdálkodó 1,5 milliárd forint értékű szlovákiai értékesítést színlelve adott el árut a Delikát Kft.-nek. Az elcsalt áfa ebben az esetben több mint 367 millió forint volt.

A Delikát Kft. az Opten adatai szerint több mint tíz CBA-boltot üzemeltet Győrben, Mosonmagyaróváron, Bábolnán és Lébényben. A CBA franchise tavaly papíron 5,5 milliárd forintos árbevételt ért el, a válság ellenére 6 százalékkal növelni tudta forgalmát, az adózás előtti eredménye viszont jelentősen, 378 millió forintról 241 millió forintra csökkent, a 2010-es erednénye után 10 millió forint társasági adót fizettek be az államkasszába a tavalyi 41,8 millióval szemben.

A cég tulajdonosai mindkét évben 40 millió forintot vettek ki osztalékként, így az eredmény tavaly 201,2 millió forintra, egy évvel korábban 338 millió forintra rúgott. A társaság export árbevétele a leadott beszámolók szerint 2009-ben 591 millió, 2008-ban 33 millió, 2007-ben 402 millió forint volt, érdekes módon 2010-ben nem szerepeltettek külföldről származó bevételt a könyvekben. A cég saját tőkéje 1,27 milliárd forint, a vagyon nagy része ingatlanokban, kisebb része műszaki gépekben és berendezésekben van.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozó Delikát Kft.-t 1991-ben alapította Laki László és fia, ifjabb Laki László Győrben, mindvégig ők voltak a cég ügyvezetői is. A székhelyet 1998-ban Abdára helyezték át, vélhetően az iparűzési adó alacsonyabb mértékének kihasználása miatt. A tulajdonosi szerkezet változott az évek során,1999-ben Laki László másik fia, Laki Péter is üzletrészt kapott, de 2006-ban kiszállt a cégből, és idén május végén ifjabb Laki László is így tett, de ügyvezető maradt apja mellett az Opten cégtárának adatai szerint.

A szervezet irányítói és tagjai közül 8-an előzetes letartóztatásban, öten pedig házi őrizetben vannak. Az elkövetőknek a bűnszervezetben elkövetett csalás miatt akár húsz év börtönbüntetésre is számítaniuk kell. A NAV egyebek mellett leállított egy 720 millió forintos áfa-visszafizetést és a pénzügyi nyomozók 42 millió forint készpénzt, ingó és ingatlanvagyont foglaltak le, valamint bankszámlát zároltak az akcióban. Mindennek köszönhetően már az eljárás elején biztosított, hogy a költségvetést ért négymilliárd forint kár legalább egynegyede megtérül.

Címkék: