Aranyárban mérik az égetett szeszeket

Pénzcentrum2011. október 10. 10:03

Több mint 1000 forintos drágulást is hozhat egyes nagyobb kiszerelésű aromásított égetett szeszeknél a jövedéki adóemelés - írja a Népszabadság.

A törvényhez nincs még végrehajtási rendelet, így a Magyar Szeszipari Szövetség, illetve a gyártók túlnyomó része nem akart nyilatkozni arról, pontosan mi lesz a törvénymódosítás várható piaci hatása. Az biztos, hogy a színfalak mögött az utolsó pillanatig lázas lobbizás folyt. Erről tanúskodik, hogy a zárószavazás előtti módosító indítványában a fideszes Rogán Antal előbb kihúzta volna a törvényből a kommerszekre kivetett büntetőadót, azaz az érintett szeszek adója a pálinkákhoz hasonló, öt százalék körül nőtt volna.

Rogán ezt azzal indokolta, hogy a kétféle alkoholtermék élettani hatása között nincs különbség, azonban később valami közbejöhetett, mivel a gazdasági bizottság elnöke a zárószavazás előtt visszavonta a javaslatát.

Piaci vélekedések szerint biztosra vehető, hogy az adóemelés tovább erősíti a hazai feketepiacot, ami közkeletű szakmai vélekedés szerint a teljes hazai szeszforgalom 30-40 százalékát teheti ki.

- A feketekereskedelem fő csatornái jellemzően a kisebb vendéglátóegységek - mondta el Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője. A pénzügyőrök a tavaszi ellenőrzések nyomán 3700 liternyi házilag előállított és törvényellenesen forgalomba hozott terméket foglaltak le. Mivel az adótétel - így a fogyasztói ár növekedése - várhatólag a feketekereskedelemre is hatással lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A NAV október elsejétől újabb széles körű vizsgálatot indított, melynek során a kiszálló ellenőrök mobil laboratóriumaikkal a helyszínen meg tudják állapítani, hogy a kimért alkohol milyen eredetű, sőt többnyire az is beazonosítható, hogy a párlat melyik tájegységben készült. A házilag készített párlatot forgalomba hozó vállalkozó legalább 150 ezer forintos büntetésre számíthat.

 

Címkék: