Fellélegezhetnek a tanárok: jöhet a kétlépcsős béremelés?

Magyar Nemzet2011. szeptember 1. 09:33

A nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciója kétlépcsős, jelentős összegű pedagógus-béremelést indítványoz. Emellett emelkedik az osztályfőnöki pótlék és egyéves alkotói szabadságra is pályázhatnak a tanárok - írja a Magyar Nemzet. Az egyetlen szépséghiba, hogy a koncepció szerint csak 2013-tól emelkednének az illetmények.

Elfogadta tegnap a kormány a Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár nevéhez fűződő közoktatási (új nevén nemzeti köznevelésről szóló) törvény koncepcióját. Ennek értelmében a jövőben jelentős többletforráshoz juthat az oktatás, holott korábban a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium több komoly takarékossági intézkedést is kezdeményezett a területen.

Kétlépcsős béremelés

Első lépcsőben az illetményalap az egyetemet végzett pedagógusok esetében a jelenlegi minimálbér 200 százaléka, főiskolát végzettek esetében 180 százaléka lenne. Így egy egyetemet végzett gyakornok pedagógus bruttó 156 ezer forintos bérrel kezdene, 3-5 év gyakorlat és sikeres minősítés után azonban továbblépne a pedagógus első fokozatba, ahol az alapilletménye már 187 200 forint volna.

9-11 év gyakorlat után 234 ezer forintos lenne az alapfizetés, amely a pályán eltöltött évek számától függően emelkedne bruttó 319 800 forintig. Míg 15-17 év után 312 ezer forint volna az alapilletmény, míg a kutatótanárok 343 200 forintos alapfizetéssel kezdenének, amely az évek előrehaladtával elérhetné a 413 400 forintot.

További juttatások

A koncepció jelentős mértékben emelné az osztályfőnöki pótlékot is, ami jelenleg havi 7600 forintra rúg. Ez a jövőben a pótlékalap minimum 10, maximum 30 százalékának megfelelő összeg lenne, vagyis 15 600-46 800 forint közötti összeg az osztálylétszám, az évfolyam és a hátrányos helyzetű gyerekek számának függvényében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett lehetőséget kapnának a pedagógusok, bizonyos feltételek teljesítése esetén, hogy egyéves alkotói szabadságra menjenek. A koncepció szerint az alkotói eltávot tízévente, az életpálya alatt maximum háromszor igényelhetné egy pedagógus.

 

Címkék: