Ezrek állása veszélyben - Milliárdokat költhet "pofátlanul" a kormány

Pénzcentrum2011. augusztus 24. 18:05

A tavalyinál is nagyobb ütemben folytatódnak az elbocsátások a közszférában. Ezt jelzi, hogy fél év alatt 918 magánszemélynek kellett a felmondás után kapott pénzeiből 98 százalékos különadót fizetnie. Az elmúlt év egészében 1331 magánszemélyt terhelt ez a kötelezettség. Az eddig befolyt adóbevétel már csaknem 2 milliárd forinttal meghaladja az éves előirányzatot.

Augusztus közepéig összesen 2 milliárd 782 millió 400 ezer forint folyt be a magánszemélyek 98 százalékos különadójából - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). Az idei költségvetésben az év egészére mindössze 1 milliárd forint bevételt fogadott el az Országgyűlés. Vagyis ez az az összeg, amelynek az elköltéséhez is felhatalmazást adtak a képviselők.

Már a 2010. évi kifizetések utáni adóbevétel is meghaladja az 1 milliárd forintot. Az adóhatóság adatai szerint augusztus közepéig összesen csaknem 1,5 milliárd forint különadót fizettek meg a 2010-ben felmentett magánszemélyek a 3,5, illetve 2 millió forintnál nagyobb összegű felmentési pénzek után.

Ez még mindig csak a fele annak a 3 milliárd forintnak, amelyet a munkáltatói adatszolgáltatások szerint az érintett magánszemélyeknek meg kellett volna fizetniük. Az adóhatóságtól korábban kapott információk szerint a hiány abból adódhat, hogy az adózók jelentős része kért fizetési könnyítést, mivel megélhetési nehézséget okozott számukra a többszöri módosítás után 2010. január 1-ig visszamenőleges hatállyal kivetett adó megfizetése.

Az idei évtől már a munkáltatók automatikusan levonják a munkaviszony felmondása után kifizetett végkielégítés, szabadságmegváltás, illetve felmondási időre járó juttatás 3,5 millió (képviselőknél, állami vállalatok vezetőinél, polgármestereknél 2 millió) forint feletti részére eső 98 százalékos különadót. Az új szabály sajátos módon 2010. december 30-án lépett hatályba.

A kifizetők a 2010. december 30. és 2011. június 30-ig terjedő időszakban juttatott különadó köteles bevételek után 1,3 milliárd forint levont különadót szerepeltettek bevallásaikban, melyet a bevallás benyújtásával egyidejűleg meg is kellett fizetniük. A második félévben azonos összegű adóbevételt feltételezve csak az idén elbocsátott magánszemélyek után több mint kétmillió forint különadó folyik be a költségvetésbe.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így az év végén több milliárdos többletbevétele lesz a költségvetésnek ezen a soron, amelynek sorsáról a kormány önállóan dönthet.

 

Címkék:
felmentési idő,