Megkezdték a tűzoltói túlmunkadíjak kifizetését

MTI2011. augusztus 12. 15:02

Két állami tűzoltóság dolgozóinak visszamenőleges távolléti díját átutalta pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), kilenc hivatásos önkormányzati tűzoltóság pedig 15 napon belül megkapja a forrást.

Az OKF pénteki közleményében azt írta: a kormány előirányzati átcsoportosítással fedezetet biztosított a hivatásos tűzoltóságokon dolgozók túlmunkájának kifizetésére.

A tájékoztatás szerint a kormányhatározatban rögzített forrás 2011. augusztus 1-jén megérkezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) számlájára. A finanszírozással kapcsolatos további feladatok elindultak, folyamatosak - tették hozzá.

A főigazgatóság közölte: az általuk elkészített támogatási szerződéseket eljuttatták a tűzoltóságokhoz. Mint írták, a szentesi, a hódmezővásárhelyi, a makói, a szegedi, a dabasi, a pécsi, a komáromi, a tatabányai és a nyergesújfalui hivatásos önkormányzati tűzoltóság a támogatási szerződéseket már kitöltve visszaküldte, így nekik 15 napon belül átutalják a forrást. A közlemény szerint a kilenc tűzoltóság esetében a bruttó fedezeti igény 607 millió forint.

Az OKF arról is tájékoztatott: a pénz kézhezvételét követően "a tűzoltóságok haladéktalanul teljesítik a szükséges kifizetéseket az állomány részére", ezután pedig elszámolnak a BM OKF-fel, ennek végső határideje - a kormányrendelettel összhangban - 2011. október 20.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közlemény arról is beszámolt: a BM OKF alá tartozó két állami tűzoltóság, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országház Tűzoltó Parancsnokság személyi állományának visszamenőleges távolléti díját - a számfejtési feladatokat követően - pénteken átutalták. Ez összesen 159 tűzoltót érint, és nettó 40 millió forintnyi összeget jelent - olvasható a közleményben.

A Legfelsőbb Bíróság 2009-ben kimondta: a tűzoltók jogosan követelik a Magyarország uniós tagságával megváltozott, a korábbi 54 és az azt követő 48 óra szolgálati idő közötti különbözetre járó túlóradíjat, amelyet a késlekedő jogharmonizáció miatt 2004 májusa és 2007. december vége között nem fizettek ki nekik.

Címkék: