TSZ-ekben dolgoznak majd a közmunkások - újabb részletek a programról

Magyar Hírlap2011. augusztus 4. 09:02

Nyolc-kilenc kistérségben indul meg a közmunka-mintaprogram a következő hetekben - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Papp Károly, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára.

A program részeként a közmunkások mezőgazdasági termelést is tanulnak, növénytermesztést és állattenyésztést. A foglalkoztatottak két év képzés után alapfokú képesítést szereznek. A gyöngyösi körzet mellett nyolc-kilenc kistérségben indítják el a mintaprogramokat.

"Azonban nem az egyéni állattartásra, hanem állattartó telepek létrehozására törekszünk - mondta a lapnak Papp Károly. - A célunk az, hogy a megtermelt javakat a helyi közétkeztetésben használják fel. Évente 107 milliárd forintot fordítanak az önkormányzatok erre a célra. Azt gondoljuk, hogy ha helyben termelik meg és használják fel az árut, akkor sokkal olcsóbbá tehető a közétkeztetés."

A közfoglalkoztatottak dolgoznak majd a belvízelvezető rendszerek és a közutak karbantartásában is, de a biomassza kazánok üzemeltetésében is részt vesznek majd. Papp Károly nem akart jóslatokba bocsátkozni arról, hogy a korkedvezményes nyugdíjból visszahívott volt rendőrök közül hányan jelentkeznek majd a közfoglalkoztatást érintő koor­dinátori munkára.

 

Címkék: