Na ők jártak igazán jól az új adócsomaggal

Nagy Bálint2011. július 20. 04:44

Az oktatásban még az idei kereset-kiegészítés sem volt elég arra, hogy a nettó bérek csökkenését megakadályozza. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből az is jól látszik, hogy az egyébként is a legmagasabb jövedelmi kategóriákba tartozók az egyértelmű nyertesei az idei adóváltozásoknak.

Az év első öt hónapjában nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét. A versenyszférában 5,5 százalékos volt a növekedés, a költségvetési szférában viszont 2,4 százalékkal elmaradtak a bruttó fizetések az egy évvel korábbitól. A közszférában a teljes munkaidősök mintegy 43 százaléka kapott átlagosan 5300 forintos kereset-kiegészítést az adó- és járulékváltozások kedvezőtlen hatásának ellensúlyozására. A bérkompenzáció ugyanakkor nem fejtette ki maradéktalanul hatását minden területen.

Így például az oktatásban még az idei kereset-kiegészítés sem volt elég arra, hogy a nettó bérek csökkenését megakadályozza. A KSH jelentéséből az derül ki, hogy az ebben a szektorban szellemi foglalkozásúként dolgozók - egyebek között a tanárok - havonta átlagosan 15 774 forinttal kevesebbet vittek haza az idei év januárjától májusig számított időszakban, mint az előző év azonos időszakában.

A nagy különbség egyrészt a 2010-ben minden közszolgának egységesen juttatott egyszeri, bruttó 98 ezer forintos kereset-kiegészítés számlájára írható, melyet a korábbi 13. havi fizetés részleges pótlására kaptak. Másrészt az oktatásban dolgozók jelentős része bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres, ahol az adójóváírás csökkentése jelentős jövedelemcsökkenést okoz.

 


Hasonlóképpen rosszul jártak az egészségügyben, illetve a szociális ellátásban dolgozók is. Az érintett munkavállalók átlagos 150 036 forintos bruttó bére hiába több 8,3 százalékkal, mint az előző év első öt hónapjában kapott havi keresetük, a 107 169 forintos nettójuk már 5 százalékkal kevesebb, mint amennyi az előző év azonos időszakában volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor a KSH jelentéséből az is jól látszik, hogy az egyébként is a legmagasabb jövedelmi kategóriákba tartozók az egyértelmű nyertesei az idei adóváltozásoknak. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység. Az ebben a szférában dolgozók átlagosan 390 351 forintos bruttó fizetéssel kalkulálhattak havonta a 2011 január-május közötti időszakban.

Ez 10,62 százalékkal haladja meg az előző év első 5 hónapjában mért átlagos keresetet. Az ebből megmaradó nettó összeg - 320 457 forint - brutális növekedést mutat: 28,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ez a idei első öt hónapban mért 4,2 százalékos éves infláció mellett hatalmas, majdnem 25 százalékos reálkereset-növekedést jelent.

 

Címkék: