Ki gondolta? Az álommunka is büdös lehet

Pénzcentrum2011. június 3. 12:02

Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan hirdetésekkel, amelyek valójában nem létező munkákat ígérnek. A csalók pénzért kínálják a fantomállásokat.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya üzletszerűen elkövetett csalás vétség miatt indított eljárást egy 36 éves debreceni férfi ellen, aki álláskeresők részére otthon végezhető munkát ígért. A hirdetésre jelentkezők néhány ezer forint befizetését követően egy csomagot kaptak, amely valós munkalehetőséget nem tartalmazott, csak tovább hirdetési/reklámozási lehetőséget biztosított.

A jelenleg eljárás alatt álló férfit az sem zavarta, hogy a Hajdú- Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya az elmúlt években már hasonló csalások miatt eljárást folytatott ellene és társa ellen, most új cég neve alatt folytatta tevékenységét. Annak ellenére, hogy különböző internetes oldalon, fórumon is lehetett olvasni a csalásról az ügynek jelenleg több mint 1000 sértettje van. A férfi ellen - előzetes letartóztatása mellett - az eljárás tovább folytatódik.

Megelőzés lehetőségei, csalásra utaló jelek:

- A hirdetésben nem szerepel a konkrét munka, vagy azt csak pénz befizetése ellenében ismertetik.

- A munkavállalás előtt különböző jogcímen kisebb 5-10.000 Ft összeget kérnek.

- Túlzottan magas jövedelmet tüntetnek fel, olyan munkavégzésért mely szakképzettséget nem igényel (pl. borítékolás, e-mailezés, külföldi munka).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- Az ajánlattevő nem tüntet fel székhelyet, regisztrációs számot vagy ezek az adatok nem találhatók meg.

- Gyanús amennyiben kizárólag postafiók vagy mobil telefonszám, illetve e-mail elérhetőség szerepel.

 Ellenőrizzük és járjunk utána, kivel állunk kapcsolatban, hiszen a munkaügyi központokban bárki betekinthet a nyilvántartásokba. Amennyiben károsultak lettünk, tegyünkk feljelentést. Sokan a viszonylag csekély összeg miatt nem kezdeményeznek eljárást. Ugyanakkor a 20 ezer forint alatti károkozás az üzletszerű elkövetés miatt bűncselekménnyé minősíti az esetet.

Címkék: