Felfüggesztett felnőttképzések: nincs pénz a munkanélküliekre

Pénzcentrum2011. június 1. 09:32

Felfüggesztette a felnőttképzéseket és leállíttatta a hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedését segítő uniós finanszírozású programokat Czomba Sándor - tudta meg a Hírszerző.

A lap értesülései szerint a foglalkoztatáspolitikai államtitkár arra utasította a megyei munkaügyi központokat, hogy képzési támogatásról szóló szerződést ne kössenek, illetve fel kell függeszteniük a Társadalmi Megújulás Operatív Program foglalkoztatást ösztönző támogatásait is. Utóbbi lényegében azoknak a járulékkedvezményeknek a felfüggesztését jelenti, amit eddig azok a munkáltatók kaphattak, akik hátrányos helyzetű álláskeresőt vettek fel.


Ezek a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök. Matolcsy György két napja jelentett be, hogy az MPA szerkezete átalakul. Azt nem tudni, hogy ez a lépés a szerkezeti átalakítás része-e, a programok leállításának megítélése pedig attól függ, mire csoportosítják át a felszabaduló forrásokat.

A Hírszerző szerint lehetséges, hogy mindezzel a 250 milliárdos költségvetési zároláshoz járulna hozzá a foglalkoztatási államtitkárság. Valószínű lehet viszont az a forgatókönyv is, hogy a többletforrást a közfoglalkoztatásra csoportosítanák át. Bár Matolcsy György szerint az erre az évre előirányzott 64 milliárdból valósítanák meg a 250 ezer fő közfoglalkoztatását, ez még ha a teljes létszámra csak napi négy óra foglalkoztatás támogatását jelentené is, legfeljebb 5 hónapra elegendő. Persze az eddigiek szerint csak három hónapra alkalmaznák a közmunkásokat, mivel az álláskeresés időtartama több mint egy év, a három hónap lejártával szükségessé válhat az újrafoglalkoztatás a közmunka keretein belül.

 

Címkék: